Monday, November 1, 2010

Nøgne Ø Red Horizon - Öl eller sake, eller både och?

 Sist ut för min del av de olika Horizon.ölen är då denna Red Horizon. Bryggd på Sake-jäst #7 vilket Kjetil får från Masumi Sake i Japan vilket är en jäststam som Chisato Kubota för ungefär 60-70 år sedan lyckades få fram på Masumi Suwa Kura varpå det nationella sake-institutet kom att hylla den och döpa den till "jäst # 7". Idag är den standard i Japan och står för åtminstone 60% av all sakejäst som används i produktionen. Tanken med en såpass annorlunda öl är att få sakens alla fruktiga toner vilket görs genom att den får fermentera på låg tempteratur och sedan ska hållas kyld för att inte jäsningen ska fortsätta. Det gör att man inte kan sälja dessa öl på Vinmonopolet, Systembolaget etc där man inte kan hålla drycken kyld varpå den snabbt skulle tappa finess. Så köp dessa på krogen eller se till att få hem och håll dem kylda. Att den sedan har en IBU på 75 är såhär efteråt lite förvånande... För den intresserade så har Magnus Bark på Ofiltrerat redan skrivit rätt uttömmande om denna öl och hur den kom till etc. Så släng en kik där för som han avslutar sitt inlägg så är det här en öl som flyttar gränserna för vad en öl är..


Nøgne Ø Red Horizon

Utseende: Lite rödorange vätska med ett frånvarande skum.
Doft: Söta bär och mentol tillsammans med lagom sött godis dominerar doften. Vissa aningar av sakejästen (gillar man saké så lär man känna igen den). Söt läsk, typ monstersoda eller liknande med lätt fruktighet.
Smak: Lätt munkänsla och ingen direkt kolsyra. Inte för mycket alkohol till trots i smaken och även den ”ökända” sötman tycker jag är relativt frånvarande, visst är det sött – men inte för sött och t.ex. Sweet Horizon fick gärna vara så då det var man förväntade sig. Smaker av kanderade äpplen och körsbär och varm läsk. Fräscht och fruktiga smaker. 

Betyg? – Bäst-, fruktigt, lätt och lagom spritigt. Men med fin finess och kanderade frukter och bär, dock utan att bli för sötsliskig. Lättdrucken liköraktigt. Det här är speciellt och annorlunda och misslyckas absolut inte. Utan det för vidare diskussionen om vad öl är, kan vara och hur man kan framställe det. Medan bryggeriet som BrewDog m.fl enbart går på knock i sina experiment så är det här mer ner på grundläggande nivå på något sätt kring hela tanken bakom "öl", ungefär som då Dogfish Head gör tusentals år gamla recept utifrån moderna förutsättningar - de smakar inte öl, är förvisso likt "öl" framställt, men man lyckas ändå få ihop två olika delar på ett förtjänstfullt sätt.

3 comments:

  1. Av de två Horizon jag provat där Sweet är den andra så är denna klar favorit. Som du skriver så tänjer den verkligen på gränserna för vad öl är.

    ReplyDelete
  2. Jo, verkligen, sweet horizon hade jag "mest" hört sämre om - att den var för söt, för ditten, för datten. Men den parallelt med en Southern Tier Choklat vart riktigt intressant. Den senare var chokladig och god, men jämförelsevis lite för söt varpå den andra (Sweet H) var sötare i sig, men ändå elegant och som ett bra dessertvin till efterrätten.

    ReplyDelete
  3. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete