Monday, June 1, 2009

Hoegaarden Rosée en kalasig sommaröl!


Passar på att öppna en av mina 18 burkar (haha) nu bara för att va före alla ölnördar som jag vet kommer såga den då den saknar den aromatiska finessen eller den specialstensmak som bara en norsk-belgisk-blabla kan ha. Nu är Manker i sitt esse och kan förklara en öl för vanligt folk.

Märk att jag kommer vara positiv medan de flesta andra ölbloggare sågar den för att vara för söt, inte som en lambic etc etc. Nej, men det är inte målet heller och därför bör den inte jämföras med dessa öl heller. Detta är en öl antingen för tjejer (förstå mig rätt) som inte vill ha öl eller cider utan något mittemellan eller för de som vill ha någon läskande variant. Kanske om vetetonerna vart större så hade man sett den mer som hallonöl än hallonsjuice med öl istället för vatten typ. Men som sagt, man måste alltid hålla isär målet med ölen och ens uppfattning.

Som fotot visar så ser ni hur skum och färg är. Lite typiskt en Hoegaarden. Doften är därefter också, typiskt Hoegaarden med sitt vete.
Smaken däremot är lite söt, men enligt mig inte sådär cidersöt (som den enligt många andra anses vara) utan mer hallonaktig (vilket är då det är hallonöl). En bubblig och rätt fyllig smak utan styrka eller motstånd.
Påminner mycket som om man gjort hallonsmothie på hoegaarden, eventuellt som en lågalkoholhaltig vinare?
Hallontonen är dock där och den är otroligt läskande och ska också serveras runt 3 grader.
Drack den senast på fat i Amsterdam (varpå jag snatchade glaset på bilden) och då var den både kall och i större mängd. och är den inte välkyld nu tror jag många kommer påpeka sötman, vilket nästan inbjuder en till att lägga is i den.
Just att den behöver vara kall kan dock göra att den känns avslagen efter ett tag och det där "bitet" försvinner, men man ska inte förvänta sig det heller utan förvänta er en kall och len hoegaarden, med ingen större ölstyrka men väldigt läskande.

Inga toner av ananas, sten eller kött som många vill lukta sig till utan det är hoegaarden och hallon hela vägen. Fint säger jag och ger den:
5 kastanger av 7 (5/7)


Sommarens öl såhär långt (av lättsamma sommaröl), ta med en ishink ett gäng Hoegaarden Rose och ni kommer ha trevligt då den är lättare än sötsliskig cider och inte så tung som många öl. dock synd på storleken (25cl)

1 comment:

  1. Låter som att man måste testa den. Hoppade faktiskt över den idag när jag handlade. Burken såg ju bara för oaptitlig ut. Nu är det ju inte den man ska förtära, så jag får väl hälla upp en och kasta burken fort som tusan.

    ReplyDelete