Sunday, January 16, 2011

Ännu en samarbetsöl, Mikkeller / Three Floyds Ruggoop

I fjol drog Mikkeller till Chicago för att närvara på 'Craft brewers Conference" och passade smidigt nog på att svänga förbi Three Floyds i Munster. Resultatet, sprunget ur denna omväg blev den tredje samarbetsölen mellan de två bryggerierna. Efter Hvetgoop med vete och Oatgoop med havre så var det nu dags för Ruggoop - med? Råg såklart. En barley wine med råg vilket gör att de hellre har valt att kalla ölen för 'Rye Wine', men i grund och botten är den en amerikansk barley wine. Därmed är förväntningarna inställda på en bra dos humle som vägs upp mot en troligen något söt maltkropp. Med 70 IBU känns det inte heller som något som kommer göra mos av smaklökarna..
Mikkeller / Three Floyds Ruggoop


Utseende: Mörkare orangefärgad vätska med ett mjukt och grumligt sken i. Gulgräddigt skum med –minimala-minimala bubblor, något gräddig topp.

Doft: Fyllig krämig doft. Folk verkar ha svårt att urskilja rågdoften i många öl men jag är antingen ute och cyklar eller har lätt för den och tycker därför att den finns här i doften, vilket den borde göra. Doftar lite vört, råglimpa och sedan mycket, mycket citrus. Kanske en släng anis och krydda i en liten mängd. Den har kategoriserats som barley wine men jag tycker snarare det är en DIPA som med sin stora maltmängd snarare ses som en barley wine. Gräsiga, örtiga humledofter gör citrusen sällskap. Doftar som en potent men maltkraftig DIPA.

Smak: Lättare munkänsla med okey kolsyra. Betydligt mycket mer IPA och DIPA än barley wine eller rye wine. Smak av röda bär, stor dos humle och citrus men ändå med en rätt snäll beska. Spår av råg, vört och sedan desto mer citrus, citrusskal och humle. Något tunn men ändå lagom kropp. Sötman ökar mot eftersmaken, så även beskan.Betyg? – Bättre. Oatgoop’en kommer jag inte helt ihåg (tur jag har en flaska kvar…) men minns den lite samma som här, dock något fylligare och med mer, tydligare, smak. Rejäl, men framförallt lättdrucken gör ändå Ruggoopen väldigt kul, och god, att dricka. Minus dock för att den är rätt enformig och för att det inte är någon direkt komplexitet, så det är kanske ingen öl jag kommer minnas som fantastisk - men likväl något som är kul att prova i dessa tider med Single Hop IPA's och liknande. Nu blir det ungefär motsvarande men med olika maltsorter.

No comments:

Post a Comment