Saturday, March 26, 2011

Deschutes Black Butte Porter vs Deschutes Bachelor ESB

För några månader sedan när jag var på OT på min födelsedag så ledde min iver att prova nya öl mig in på Deschutes som de hade två flaskor från. Bryggeriet uppe i Oregon har trots en rätt stor öllista en rätt liten produktion och då jag var i kontakt med dem nyligen så förklarade dem att deras ambition var att växa och hur kul det skulle var att även kunna skeppa över Atlanten. Något som kan hända snart? Av någon anledning har jag inte riktigt hoppat över dessa öl tidigare och jag vet inte riktigt varför. Det verkar vara en återkommande miss för mig då jag på sistone har fått säga det mer än en gång. Mina öl-fördomar krossas och jag tycker att det kan vara en födel för alla att klura på vilka de har. För nästan alla har dem i någon form. Den första ölen från dem blev deras Black Butte Porter som är en len, chokladig porter på 5.2% men som har lite mer kropp. Den följdes av Bachelor ESB som logiskt nog är deras brittinspirerade ESB. Som vanligt nu på helgerna så ska det nu bära av ut i solen, man måste ju passa på!


Deschutes Black Butte Porter

Utseende: Svartbrun vätska med gräddnougat färgat skum med minimala bubblor.
Doft: Lite saltlakrits, kaffe och aningen smörigt. Salt och lite rökta charkuterier.
Smak: Lättare till medelstor munkänsla med okey och bra kolsyra. Halvtunn lite mineralstuk, kaffe och lakrits. Något torr eftersmak. Men bra mörk smak med lagom salt charkrökig smak.

Betyg? – Bra+, lite för tunn men ändå snäll. Saltlakrits, mörk choklad och bra smak. Men kanske att den begränsar sig själv lite, tyvärr. Fortfarande inte med den där något blaskiga och lite väl tunna kroppen som vissa porters kan ha som gör dem lite för porösa och lätta.


Deschutes Bachelor ESB

Utseende: Rödorangegyllen vätska med fint skum.
Doft: Smörig pilsnerbeska med halm och gräsig citrus. Lagom beska och känns som rätt ljus malt. Drar åt pilsnerhållet mer än ESB tycker jag. Men helt okey.
Smak: Lätt till medelstor munkänsla med bra kolsyra. Smörig ljus malt även i smaken följt av bra citrusbeska. Rätt anonym smak.

Betyg? – Bra-. Småsöt pilsnerliknande skön och lätt ESB. Men kanske inget som slår på stora lianen. Ändå trevlig och läskande vilket gör den trevlig som sällskapsöl.

No comments:

Post a Comment