Saturday, March 19, 2011

Fan, är det jul igen? Port Brewing Santas Little Helper 2008!

 Efter en butter gårdag där den nyfallna snön gjorde att man började få aningar om en kommande istid just då man trott att våren äntligen var här så är det nu sol och fågelkvitter igen! Tack! Frågan var då hur vi skulle fira det hela bloggmässigt? Jo, valt föll på en bra julöl som överraskade mig likt gårdagens snö men som ändå var bärig och lovande - lite som dagens sol.

Port Brewing är ett bryggeri som jag har druckit helt okey mängder av på sistone vilket ni snart lär få se här på bloggen, deras Mongo, Hot Rocks, Midnight Session m.fl är i startbanorna. Men nu blir det julöl - Santas Little Helper 2008 - och ja, en fullproppad och otraditionell sådan. Man har använt "Great Western Premium Two Row, Wheat, Carvienne, Caramunich, 95-115, 135-165L Crystal Malts, Chocolate, Roasted and Black Barley and Pale Chocolate" för malten, den listan ni! Utöver det är det tillsatt brunt socker och mörkt belgiskt godissocker. Som om det inte är nog så är denna juliga imperial stout humlad med East Kent Goldings, Mt. Hood, Liberty, och Challenger. En hel massa gott inuti flaskan och i tron om att det var en julstout jag skulle dricka så var förväntningarna inställda därefter. Flaskan har dessutom legat i 23 år och gottat sig då den är från 2008. Trevligt sa Bill.

Nä, dags att  gå ut i solen! Gör det ni med, ut och sätt er och drick en ljus läskande lager och få lite vårstämning, efter att ni har läst detta vill säga..


Port Brewing Santas Little Helper 2008

Utseende: Blåsvart vätska med brunt skum.
Doft: Stor bärig doft, rätt syrlig med tydlig beska. Blåbär, björnbär och massa svarta vinbär – oerhört bärigt och inte alls mörk stoutdofter. Lätta toner av choklad finns, samt lite kaffe, men det är mörka bär i massor.
Smak: Lättare munkänsla med okey kolsyra. Snäll kropp med små bubblor. Lätt och fyllig med smak av bärig choklad, massa bär – svarta vinbär, körsbär och björnbär. Nästan lite DIPA och amerikansk strong ale över det hela mer än stout med massa bär och en lite dold beska under den fina smakrikedomen.

Betyg? – Bättre. Len, mjuk och med en svartvinbärssmak som jag inte riktigt känt av tidigare i en stout. Det här är riktigt gott och lättdrucket och fint utvecklat!

1 comment:

  1. Sitter i detta nu och dricker barrel aged-varianten av denna öl. Den är kraftigt ekad och inte lika bärig som du beskriver. MASSOR av bourbon, vanilj mm...

    ReplyDelete