Wednesday, July 13, 2011

Manker Drinkin Mikkeller in the Sun 2011


Det är ibland man söker, men inte lika ofta man finner, bra alkoholfri/lågalkoholhaltig öl. De fåtal "riktiga" sådana är väl de "lättare" versionerna av BrewDog's Trashy Blonde och 77 Lager samt Hantverksbryggeriets Bonden, Dugges Brandmästaren Andrens Törtsläckare och Sigtuna Doktorns Pale Ale, i alla fall är det vad man finner runtomkring mig. Sedan finns såklart flertalet olika lagers, tyskt och tjeckiskt, men ingenting som verkligen känns i paritet med "riktig öl", vissa av dessa ovan är riktigt trevliga medan andra smakar okey men inte är något jag skulle ladda upp med. För ett tag sedan ändrades detta, om än kort då Brill hade tagit in Mikkellers årliga "sommarlättöl" Drinkin in the Sun, en veteöl som gjort nu i 2år och har amarillo och tattninger som humle medan cara-red, pale och vetemalt är malten som använts. För att vara extra käck har han också använt "solsken" för att pigga upp denna 2,9%'iga trevlighet.

Behöver vi då öl som dessa? Efter att ha varit rätt seg igår men ändå sugen på något lättdrucket och läskande, gärna i ölväg, så kan jag inte annat än säga "ja". Utöver de tillfällen där någon kör, inte vill dricka starköl eller bara vill ha någonting läskande och gott till lunchen (eller middagen), så är det rätt trevligt att kunna dricka ett par av dessa och inte behöva bli berusad. Så våga köpa på er lite olika lågalkoholalternativ och kör en provning för att se vilka ni gillar eller gillar mindre.
Mikkeller Drinkin in the Sun '11
Utseende: Disigare grågul matt vätksa med poröst ljust skum med små till stora bubblor.

Doft: Torr crisp doft av lite apelsin, vete och vag men tydlig och lovande amarillodoft. Doftar enkelt men oerhört trevligt med aningar av grapefruktkött.
Smak: Lätt till medelstor munkänsla med okey till bra kolsyra. Rätt bra kropp för att vara så lätt, trevlig lätt beska och den där fruktiga och lite ostliknande amarillosmaken uppmixat med lite ljus malt och grape och metallisk beska.  Det är citrus och grape som står ut och om jag tycker "Brandmästaren" var oerhört trevlig så vinner den här på mer beska och mer sura frukter med lite vetesmak.

Betyg? - Bättre. Det här var lätt det bästa av låga alkoholöl jag har druckit. Det är lättdrucket men både smakrikt och beskt, den har verkligen lite av allt som behövs för att ge en öl karaktär. Den smakar, doftar, har beska och karaktär i munnen och så har den kropp. Stort "rekomendera" på den här, lär passa till sommaren och sensommarens samtliga tillfällen och både ölfantaster och andra lär gilla den. Som synd är verkar ölen vara slut och det är lite krångligt att veta vart man ens ska leta, men ICA Kvantum i Värthamnen har denna (samt ett finfint utbud av lågalkoholöl) i åtminstone en back till.

3 comments:

  1. Jag vill slå ett slag för Jämtlands folkölsvarianter av Steamer och President. Steamer är grym och President slår många vanliga macrolagers på fingrarna.

    ReplyDelete
  2. Om nån vet någon mer affär som säljer denna så tipsa gärna.

    ReplyDelete
  3. För de som råkar vara i Malmö går Drink'in the Sun att finna på Far i Hatten i folkets park.

    ReplyDelete