Wednesday, July 6, 2011

Ohelig öl på fat Three Floyds / BrewDog Bitch PleaseDå jag drack Bitch Please på flaska (se här) var jag inte helt övertygad och ölen fick bra+/bättre- i betyg. Denna godisbombade (bokstavligt talat) 18 månader Jura-lagrade skotska barley wine som gjorts genom ett oheligt samarbete mellan BrewDog och Three Floyds mottogs ändå rätt bra när den kom till svenska krogarna. När det också blev klart att ett fåtal fat skulle skickas ut så var det bara att bege sig till Sorbon som var den Stockholmskrog som knep till sig ett fat. Som ni kan läsa på länken ovan så tyckte jag att den var lite lätt på flaska, den saknade det sötklibbiga, beska, genomjävliga som ofta är vad som är vad man minns från bra barley wines. Nu fick istället juralagringen och en viss bakgrundssötma mer plats och även om den metalliska, torviga jurasmaken var trevlig så var det inte vad man förväntat sig och tanken blev att den kanske behöver lagras något? Men jag är en fat-person och hade betydligt högre förhoppningar om den nu på fat och det var intressant att se hur de skiljer sig för precis som kommer stå nedan så var den faktiskt bättre i det lilla 20-litersfatet. Det var däremot intressant att se hur vissa smaker och aromer var mer framträdande på flaska där metallisk whisky kändes tydligare medan sötman kom fram bättre på fat.. Så oavsett vad bloggare och andra som jag sätter för betyg så är det oundvikligen en oerhört intressant öl som verkligen puschar barley wine-kategorin snett framåt med en twist på cirkus, lika flummigt som den här ölen egentligen är..

Three Floyds / BrewDog Bitch Please (fat)

Utseende: Brungyllen vätska, lite whiskeyutseende

Doft: Det går knappast att ta miste på att den har legat på Jurafat. Torv, tjära och rökighet blandas, leker och hoppar runt i näsan. Lite mjölkgrädde och toffee ger slut på doften och verkar vara det som får vara barley wineinslaget.

Smak: Lätt munkänsla med okey kolsyra. Metallisk rökighet med aska, torv och järn. Urvattnad whisky som stått framme ett tag. Saknar sötman och beskan från barley wine och även fast det är fin whiskeysmak så är det rätt vek barley wine. Finns fruktighet, maltsötma men det räddar inte upp smakvariationen till en början. Men får varje klunk så växer smakerna och framförallt så börjar den sätta sig. Betyg? – Bättre-. Tappar nästan ned till ett ”bra+” då jag inte är helt övertygad. Mycket inslag från Juran men det känns lite som om ”jaha, var det här allt”. Troligen mycket för allt snack om den, men nu känner man av smakerna lättare (jämfört med flaska) och jag tror att den kan bli riktigt schysst om man låter den vila ett tag. Just av den anledningen ska det också bli spännande att se vilket öde de övriga litrarna av denna öl som man har sparat går till mötes.

No comments:

Post a Comment