Vid lunchen idag slog jag upp helgens gamla Leva & Bo-bilaga från Expressen och kom till den lilla öldelen (en notis på 20 x 5 cm) där det finns lite, medelmåttiga, öltipps m.m
Någon jeppe vid namn Lasse Råde hade där recenserat och tyckt till om bland annat St Eriks Pilsner, Carlsberg Hof (är ju på PET-flaska nu), TT Green Lager och Adnams The Bitter.
S:t Eriks fick välförtjänt en 4 (av 5) i betyg vilket den förtjänar, näst på tur kommer Carlsberg Hof som - får en 4'a, men inte nog med det. den utses som "favorit". Oavsett om det enbart är bland dessa fyra (men inte ens då!) så är detta en rätt vanlig syn i diverse tidningar. De uttalar sig hit och dit om komplett meningslös öl och denna gång vinner den på "utmärkt törstsläckare, lite malt, citrus och behaglig alkoholprocent" - inget som vittnar om en smakupplevelse eller annat som gör den bra i andra former än som törstsläckare? Inte undra på att svenskar dricker för mycket öl när tidningarna bara pumpar ur sig skräptipps och kassa recensioner och där bättre öl frammålas som "spännande" eller "exotisk" snarare än "bra" och "smakrik". Den rätt smaklösa La Trappe Wit fick omdömet att vara bra men kanske lite annorlunda smak då den kom i vissa tidningar.
Hur ska man kunna sprida bättre ölkonsumtion eller alkoholkonsumtion överlag om man andrafierar bättre dryck som uppmuntrar till smakupplevelser och ökat intresse snarare än masskonsumtion och supande?
Ingen visrecensent hade höjt något skitvin till skyarna för att det var lättdrucket eller enkelt - tvärtom, de skulle få ett OK betyg max och sedan kanske en notis om att det är ett dugligt suparvin (fast omformulerat i stil med "friskt picknikvin" typ). En whiskey likaså, hade aldrig fått sådana omdömen.
Nä, nu får det vara nog. Gör om och gör rätt! Jag är medveten om att smak är relativt och att den stora massan kanske föredrar enkelt och att min åsikt och min smak är just min egen, men när man ställer det i relation till andra drycker så ser man hur fullbordat puckat just öl behandlas i media.
Fy!
Monday, April 12, 2010
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
I agree with every single word of this post Manker. It's an insult to beer in general that these watery mass produced brews consistently score highly in the mainstream media. Is it because the 'experts' don't think people would understand anything with actual taste in it or is it more sinister than that, with long lunches and 'special relationships' playing out behind the scenes?
ReplyDeleteI don't know. What I do know is that Carlsberg Hof - drinkable though it is at times - simply doesn't have the beer smarts of Adnams and St Eriks Pilsner in this particular article and more generally should not be praised so highly by supposed beer experts for 'drinkability'. Do they write this because they fail to find anything else to write about? Water is also very drinkable and a real thirst quencher. I'd rather read about the beer: the ingredients in it, how it is made and so on.
Is that too much to ask......?
BeerSweden Darren
Underbar tagg!
ReplyDeleteDaniel
Ja, ska man skratta eller gråta? Tänk om någon skulle uttrycka sig på en likartat sätt om vin i en prominent kvälls-blaska! Då kan jag slå vad om att en hel del "fina" vin-experter skulle begära att denne skribent fick sparken. Att skriva på detta sätt om öl är inte bara okej utan sorgligt ofta förekommande. Hur ska vi få kvalitet på det som skrivs om öl som dessutom är alltför lättillgängligt för de som fortfarande enbart handlar Pripps Blå, Norrlands och Hof?
ReplyDeleteNej exakt och jag tycker att detta oftast glöms bort, just skillnaden i snobbismen emot konsumenterna. Med vin och sprit vill man få upp ögonen, vägleda och dela med sig till framtida konsumenter. Men till öl är det tvärtom. Bättre att inbilla skitölskonsumenterna att ölen de dricker är just spännande, manlig och bra.
ReplyDeleteMen det är ju tanken i all PR från de större ölbolagen också (se bara på exemplena i Beer Wars), vilket verkar ha lyckats i hur låtsatsskribenter rapporterar om ölen
Skicka mail till tidningen och klaga!
ReplyDeleteHär är en länk till artikeln för övrigt: http://vinvin.se/vvarticle/1.38990/expertens-finaste-varol
En annan öltipsartikel av samma skribent: http://vinvin.se/vvarticle/1.38117/fyra-ol-som-far-smaklokarna-att-jobba
Man undrar ju vilka kriterier man måste uppfylla för att få jobb som ölexpert. Många års erfarenhet från A-lagsbänken?
Jag skulle vilja veta hur mycket pröjs de får för att skriva som de gör, sanslöst!
ReplyDelete