Tuesday, August 11, 2009

Lite öl på krogen - dag 2, lördag - Bishops Arms

Så.. då var det dag 2 av helgens öläventyr det ska handla om.
Den skulle spenderas på Bishops Arms på Folkungagatan i Stockholm då min vän (samma som föregående kväll) skulle möta en bekant där. Annars hade jag hellre gått till BA på exempelvis Mariatorget.

Jag skulle fortfarande leda ölinköpen och då min vän föregående kväll fått i sig lite veteöl för att lära sig om dem så skulle jag idag ge han chansen att smaka olika IPO'r.


Således blev kvällens 2 första öl två jag velat prova en längre tid,

Beer Here Dark Hops samt en Souther Tier IPA.

Dark Hops som är en humlig mörk ale om jag förstått det levererar just det och som så ofta annars så glömmer iaf jag att en ale inte kommer vara lika mörk som en stout eller porter fastän man i de fallen just gärna sett att de fått en ännu mörkare karaktär.
Drycken hade en humlig doft med fint tjockt, mörkt skum.

Fylld med toner och smaker av porterkaraktär och "mörkt" och med en fin krafig "munkänsla".
Nästan lite söt-och-saltlakritsfeeling på den, fast där lakritsen har en humlekaraktär.
En mycket spännande öl som jag dock inte tyckte var helt "potent".
4 kastanjer av 7 (4/7)


Souther Tier IPA blev nästa öl som sagt och även den är en sådan man läst om att folk har druckit, tyckt till om och så vidare. men idag var det testande och då får man unna sig det man ville ha.
Doften och smaken föll direkt i kategorin "brödkrydda", typ kummin, fänkål etc. en väldigt spännande kryddning som efter ett tag ändå ger sken av att vara just spännande humlesorter. Även blötlagda korn finns det en smak av som även där blir sötaktiga humlesmaker, typ den lite grönmögliga smaken av amarillohumle.
3.5 kastanjer av 7 (3.5/7)Efter dessa två godsaker flyttade vi över till annat.
Dels Helsinge Ångbryggeris Rököl, som är en ok rököl som dock var bättre då jag drack den för ett halvår sen på BA på söder. Nu var den lite för kyld och röksmaken kom aldrig riktigt fram.

För min del blev den Nils Oscars Imperial Stout.
En fin men inte så tung Imperial Stout som ändå är 7%ig. Mycket mörk, maltig och välhumlad var den dock med en finfin balans mellan alla smaker. Hade dock velat smaka den lagrad då jag tror att den kan komma till sin fulla rätt.
4 kastanjer av 7 får den dock (4/7)

Det var allt för nu. Utöver dessa öl har det mestadels blivit Brooklyns IPA och Brown Ale på Spitfire... som vanligt.
Har dock förutom ett par flaskor Bigfoots, Brooklyn Hopfen Weisse, Chouffe Double Triple och Valeirs Extra samt en Rogue och Smokehead Paradox det rätt tomt hemma. Så blir kul med ett nytt släpp nu om en vecka.

1 comment:

  1. Trist att du inte tyckte så mycket om Dark Hopsen. Hoppas du delade den med någon så att dina smaklökar inte var helt slutkörda efteråt. PS NO Imp. håller "bara" 7,0% abv.

    ReplyDelete