Tuesday, June 9, 2009

Ölprovning no.2 Våren 2009

Så, ska försöka orka skriva ihop den utlovade redogörelsen för vårens ölprovning.
I en kompis vinkällare i Gamla Stan i Stockholm hölls även denna provning och totalt var vi 5 stycken som deltog samt en som anslöt senare då vi redan fyllnat till.

Ölen som provades var:
Oppigårds Summer Ale
Mikkeller Simcoe Single Hop
Mikkeller Simcoe Single Hop torrhumlad med Simcoe humle
Dugges Sahti
Smörpundets Årgångslagrad Porter 2007
Smörpundets Porter
Rogue Double Dead Guy Ale
Biere Nouvelle
Lefthand Rye Bock
Nils Oscar Saison


Tyvärr blev även jag lite berusad varpå kvällen fortsatte och återigen antecknade jag för hand på touchpaden på min mobil så kan fan inte läsa vad ja försökte skriva ned här och där. Foton kommer troligtvis senare.

Oppigårds Summer Ale var den första ölen som testades och också den som föll alla i smaken bäst pga dess lättdruckenhet. Fin humlig karaktär med lite brödighet. Viss fruktighet och mycket god besk eftersmak men även syrlig och god. "Sommarale"
4 kastanjer av 7 (4/7)


Mikkeller Simcoe Single Hop provade vi först som den var för att sedan testa en torrhumlad version. Stort fint skum. Väldigt söt och med vissa apelsintoner. Kändes rätt färsk med god humlebeska och med mycket gott "munskum". Småsyrlig.
4 kastanjer av 7 (4/7)


Mikkeller Simcoe Single Hop Torrhumlad med Simcoe humle var kvällens ena surprise och fick alla att skratta till lite då flaskan såg ut som den var fylld med något annat än humle, samt att jag glömt en tratt att lätt hälla över ölen med. Den fick dra ett tag i en försluten flaska och doften var enorm efter upphällningen och tror tyvärr lite av kolsyran försvann vid överhällningen då ja råka skumma till det som fan. Mysigare beska än innan dock, saknar däremot det goda skummet.Syrligare och mer balanserad beska istället för sötman från innan. Väldigt koncentrerad smak. Svårt att betygssätta så blir
3-4 kastanjer av 7 (3-4/7)


Dugges Sahti blev en enormt rolig överraskning av många anledningar! Vi hade lite fin choklad till portern men ja provade lite till denna för skojs skull och OJ JÄVLAR! vad det smakade likörpralin, vilket de andra instämde i. riktigt god blandning. Lite lambikänsla över ölen dock med mycket syra, lite enbär och surhet.
Med choklad 6 kastanjer av 7 (6/7)
utan 3.5 kastanjer av 7 (3.5/7)


Nils Oscars Saison vart dock en liten besvikelse. Kanske borde vi druckit den först men men. Väldigt annonym smak, syrlig med viss pepparsmak men var fanns timjanen? Len och utan bubblighet, kändes avslagen. Lite torr smak, kanske pga timjan och pepparn? Växande vetesmak och syrlighet. Dock lite trist.
3 kastanjeer av 7, tyvärr (3/7)


sedan bjöds det på en blindprovning av de båda Smörpunds portrarna som jag fick leda och förklara skillnader i smak på. Av de övriga 4 var det 1 som prickade rätt medan de andra 3 valde fel men med motiveringar som ändå var vettiga om man inte vethur smaken förändras.
De tyckte den "nya" var godare, smakrikare och mer bubblighet varpå den borde vara gammal? Tvärtom, den gammla är mycket lenare med finare och mer utvecklade smaktoner.
Smörpundets lagrade porter behåller därför den 7'a jag tidigare gett den pga de fina smakerna av fikon, choklad och annat gott.
Den olagrade däremot hade svagare smak som dock finns där men inte lika utvecklade. Choklad och lakrits känns dock och just lakritssmaken var god och jag tycker den försvinner lite i den lagrade om jag minns rätt.
4 kastanjer av 7 (4/7)


Rogues Double Dead Guy Ale skulle få bevisa att den var godare än de två senaste rougerna jag provat. Ett kompakt luftigt skum erbjöds efter upphälningen. Fräsch smak med ljust humle. Väldigt speciell smak. Kan tyvärr inte läsa resten vad ja skrivit.
Gav den dock 3-4 kastanjer av 7 (3-4/7) pga den speciella smaken

Biere Nouvelle vart en överraskningsöl som hade medtagits av min vän vars källare vi var i.
Lite barley wine-känsla tyckte några, söt och god. Skummig men inte kolsyrig. Här kom dock inget betyg utan nu var vi lite tankade.

Lefthand Rye Bock hade vi provat i höstas på vår provning men hade nu 2 nya flaskor att testa igen. Vilket var trevligt då vi gillad den. Lagerölssmak med torrhet som fock inte var sådär vetetorr. var också sträv utan att bli för "tungssträv", lite fruktighet

Vi har sen 4-5 öl kvar som får sparas vidare varav en Dark Horizon, lite Sierra Nevada Anniversary Ales med mera. Allt som allt en lyckad och trevlig kväll!

2 comments:

 1. Kul att du provade torrhumlingen. Det är ju lite svårt detta med kolsyran. Får kämpa på lite med hur man ska göra för att behålla den.

  Daniel

  ReplyDelete
 2. Nu har jag tänkt lite.

  1) kyl ölen, frys humlen.
  2) peta ner humlen i en flaska med patentkork
  3) häll på ölen försiktigt
  4) stäng flaskan, ställ i kylen
  5) öppna flaskan, servera.

  Borde funka! Ska testa.

  Daniel

  ReplyDelete