Tuesday, June 2, 2009
Tankar kring torrhumling och stundande ölprovning!
Blev lockad av killarna på Schnille och Schmak att prova lite torrhumling och hade redan vart och kikat på www.humle.se så la en beställning där idag inför min stundade ölprovning (mer om den senare). Beställde lite Simcoe, Vanguard och Amarillo humle i blandat med kottar och pellets.
SOS när de testade Simcoen på Mikkellers Simcoe Single Hop sa att de tyvärr låtit den stå lite för länge varpå den tappade lite för mycket kolsyra. Detta har fått mig att tänka och vad är för- resp nackdelarna med att typ "presshumla" den. Alltså typ att låta den ligga i en tryckkokare (utan värme) eller typ i någon form av vaccuumförpackning? Måste den luftas för att ta åt sig smak? Annars vore väl detta olika lösningar för att bibehålla lite kolsyra? Alternativt att lägga den i en flaska eller whiskeytunna (modell mindre)? Blir spännande att prova iaf, har 3-400 gram så.
Simcoen blir till Mikkelleren. Några förslag för de andra två att blanda med?
Till ölprovningen så utgår vi från den vi gjorde i höstas (se bild för vad det bjöds på, en diger skara spännande öl) och med lite annat kul nu.
Så tror vi har följande i olika antal:
Mikkeller Simcoe Single Hop
Rogue Dead Guy Ale
Dugges Sahti
Nils Oscars Saison
Slottskällans Limiterade Strong Ale
Smörpundets Porter (att jämföra med den under)
Smörpundets Lagrade Porter
Dark Horizon (från hösttsläppet)
Lefthand Smoke Jumper
Lefthand Haystack Wheat
tror även vi har
Fullers Vintage Ale
Unibroe 17
Meantime Old Smoked Bock (tror vi köpte 2 men drack 1)
Sierra Nevada Anniversary Ale (tror vi har någon kvar)
Bath Ales Festivity
editering:
oj.. fanns även/kan finnas:
Alesmith, mikkeller och stones gemensamma öl
Old Guardian Barley Wine
Fullers Brewers Reserve
Smokehead Paradox
Finns säkert mer kul i mitt förråd och från det som blev kvar sen sist. Kul lär det bli att sätta ihop en trevlig blandning
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Kul att du ger dig på torrhumling! Det är bra värde i det tycker jag.
ReplyDeleteBeställde du pellets och kottar av samma humle? Jag är lite nyfiken på att veta smak- och doftskillnaden på de olika formaten av "samma" humle. Jag har fått för mig att det är finare med kottar men har inget belägg för det.
Hade jag fått välja själv hade jag (av dina ölar) stoppat undan Smörpundets lagrade och Dark Horizon minst 10-20 år. Mörkt och svalt. Tro mig, du kommer inte att ångra dig när du till 40-eller 50-årsdagen sliter fram dessa dyrgripar.
Dead Guy Ale föreslår jag att du smakar på. Om du inte känner dig nerslagen av humlebomb, torrhumla. Mycket.Helst amerikansk humle, Vanguard är nog en höjdare. Gissar jag.
Lycka till!
Daniel
Jo, Dark Horizonen är jag sjukt sugen på att spara riktigt länge, minns att jag tyckte den var god men lite tråkig för att vara en så komplex och smakfull öl, vinner säkerligen mycket på lagring. har ett par flaskor av den lagrade portern kvar, så någon får stå lite längre. tänkte mest köra lite klassisk paralellprovning nu med den icke-lagrade.
ReplyDeleteAng humlingen köpte jag Vanguard pellets (har jaför mig) och de andra blev kottar.
Ångrar att jag inte sparade min Rogue IPA (en favorit) och torrhumlade den, kunde nog blivit riktigt gott
Och Cantillonen på 75cl på den första bilden ska du ge till mig. Punkt. =P
ReplyDeleteDaniel
Tyvärr var den infekterad :(
ReplyDeletemen vi orkade inte gå tillbaka till bolaget med den.
samtliga 4 av oss ansåg att den första doften av den var "spya", "kloak" eller "nej, fan heller att jag dricker denna".
så det var lite synd. men den står nog kvar i provningslokalen (en vinkällare) i något hörn och har möglat till sig..
Säker på det? Cantillon ska ju både dofta och smaka magsaft om man inte är van vid stilen...
ReplyDeleteJo, men denna var lite väl extrem. gick knappt att dofta på den. men ska testa en till någon gång och se om vi bara var ovana vid sorten, hade vart lite trist.
ReplyDelete