Wednesday, August 3, 2011

Acceptera sensommaren med Sigtuna Harvest Ale!


Man vet att sensommaren och hösten börjar nalkas när skördeölen anländer på bolaget. På samma sätt som att tomten fortsättningsvis inte är annat än någon skum filur i låtsatsskägg på köpmarknaden så går det inte att frånkomma att hösten snart anländer. Tyvärr. Samtidigt får man väl se det som en fördel, något bra, då det ändå för mer sig att vi får en hel rad fina skördeöl att dricka, kanske till kräftorna eller alla mysiga sensommarkvällar.

Så varför inte bara glatt mottaga detta? Avkapsylera vad som nu kommit och glatt njuta av de fina kvällarna, med lite god mat och en bra öl? För bra öl har vi. Idag kikar vi närmare på den engelska pale ale, eller bitter, som Sigtuna Brygghus lanserar som årets Harvest Ale. Det är en  skön skördeöl med bra balans mellan torr, knäckig malt och frisk och passande humle. Så ta tillfället i akt att laga till en god middag, eller öppna en burk fina svenska kräftor och prova denna, kanske bredvid St. Eriks skördeöl.  Det som är spännande med den här ölen är att jag tycker man (Sigtuna) har visat att de är bra på att blanda "ursprung" vilket framförallt deras Summer IPA visade. Att nu få en engelsk pale ale eller bitter att kanske även vara skönt humlefrisk, vilket jag tycker brittiska ölstilar brukar vara lite dåliga på, blir intressant.

Sigtuna Harvest

 Ale

Utseende: Mörkgyllene bärnstensfärgad vätska med fint kompakt skum med lös gräddig toppp, minimala till små bubblor.
Doft: Doftar balanserad ale med betoning på brittisk ale. Skördesäsongen sveper in över Arlandastad med kola och degaromer från malten men självklart ska det vara lite torra nötter och just lagom brittisk humle för att ge lite mer variation och djup.
Smak: Lätt till medelstor munkänsla med bra kolsyra. Smaken är liksom doften en fingervisning om en kanske något mer humlad brittisk harvest ale. Det är fortfarande det knäcksmakande med lite humlekåda (rätt mycket humlekotte utan att bli för beskt i smaken) och citrus. Ja, humlen är väldigt välintegrerad och balanserad men fungerar fint ihop med det knäckiga och brödiga i malten.

Betyg? - Bra(+). En riktigt bra måltidsdryck alternativt "bara" sällskapsdryck. Knäckig och lite torr malt, färska humleintryck och en rätt skön känsla gör det till en väldigt trevlig öl. Sen att man kanske har mer att önska, då det ändå är lite enkelt och safe är en annan sak, för det tar inte bort att det ändå är en trevlig öl. Ofta glöms ölsegmentet med "vardagsöl" bort och det är synd då det finns oerhört många, lätt säsongsbetonade, öl som är grymma sällskaps öl mer än komplexa underverk.

No comments:

Post a Comment