Monday, August 1, 2011

Kalasbralistan får ny medlem - New Glarus Wisconsin Belgian Red


Jag har tidigare provat två öl från New Glarus, deras Spotted Cow samt deras Unplugged ABT och de har varit bra, men inte haft det man skulle kunna kalla för "det". Däremot har jag hört om deras fruktöl där både dagens öl, Wisconsin Belgian Red samt deras Raspberry Tart är i toppen av fruktöl i världen. Deras körsbärsöl, den första av de två ovan, fann jag av en slump och plockade åt mig den flaska som fanns lite på måfå, dyr och utan att jag visst något om den, egentligen.

Så jag får väl upplysa oss alla om den: Den är bara brygd till 4% alkoholstyrka och innehåller Montmorency körsbär, vete från Wisconsin, Belgisk rostat malt och har sedan lagrats på ektunnor och blivit balanserad med Hallertauhumle. I varje flaska används nästan 500gram Door County-körsbär

Bryggeriet drivs av Dan och Deb Carey, sedan 90-talet har Dan som har sin master i bryggkunskap fått flertalet priser och både vunnit "small brewer of the year" (2003) och "mid size brewer of the year" (både 2005 och 2006). Medan Dan står för bryggdelen sköter hans fru det ekonomiska och tillsammans har de sett till så att deras öl, nästan samtliga av dem, har fått flertalet priser. I fjol fick exempelvis dagens öl vara med på zymurgy-listan över landets bästa öl. Kanske dags att titta mer på ölen nu?


New Glarus Wisconsin Belgian Red

Utseende: Mjukt rödfärgad vätska med ett skum, eller avsaknad av skum som mest närvarar vid upphällningen.
Doft: Doften är av godiskörsbär och som om man gått in i en godisbutik som liten och snabbt insett att alla godissorter var körsbärsbaserade. Det är lite cocktailkörsbär, lite kriekkörsbär och man kan nog påstå att det är sött på ett positivt sätt, det är liksom inte klibbigt och knappt så man tycker det är "sött". Kanske är det mer en riktigt bra körsbärssmak.
Smak: Lätt munkänsla med okey till bra munkänsla. Den lägger sig lent och fint i munnen och smaken är verkligen toppen. Lite syrligt fizz, tänk fanta och sedan körsbärsen.. De perfekta körsbären, att få ut så mycket och så bra smak av något som bara är 4% starkt. Mjukt, elegant, en viss lätt syrlig torr touch och annars, ja annars? Vi samtliga kapitulerade över hur trevlig och god den var, stort rekommendera på den!

Betyg? - Kalasbra.. 4%, ni får läsa det igen. Troligen öl med mest smak för så få alkoholprocent och ändå så massiv och god smak. Perfekt körsbärssmak och en underbar öl. Den här kommer jag fortsätta leta efter igen och liksom Raspberry Tart'en öl som är svåra att få tag på även i USA. Synd då det är en så jäkla bra öl! Så grattis New Glarus, ni är näste bryggeri med en öl in på min "kalasbra"lista.

No comments:

Post a Comment