Tuesday, August 2, 2011

Manker provat "nytt Trappistöl" - Monts des Cats


Det är sällan det händer "stora" saker i den Europeiska och något konservativa ölvärlden men i somras har det ändå hänt. Det som skedde var att det öppnade ett nytt "trappistbryggeri",  Abbaye du Ste-Marie Mont des Cats, i norra Frankrike. Klostret ligger på "Mont des Cats" och har gjort det sedan 1650 i den del som kallas franska flandern. Klostret är inte klassat av ITA (International Trappist Association) som ett "autentiskt" trappistbryggeri, men bär likväl namnet "bière trappiste" på deras etiketter och produktinformationer (vilket även La Trappe gjorde efter att de förlorat sitt "namn".  Så trots allt så är det väl inte en så sensationell nyhet, även om det sålts in som det.Klostret kan sälja "äkta" trappistost om de så vill, men för att bryggeriet ska kunna sälja sin öl som trappistöl så måste ölen bryggas i klostret, vilket det inte gör.

Detta då "bryggarmunken" dog förra årehundradet och man har inte heller några planer på att montera in ett nytt bryggeri i själva klostret. Istället bryggs deras amber ale (som jag skriver om nedan) i klostret Abbey Notre Dame de Scourmont genom Chimay (vilket nämns på flaskan). Ölen är inte bara namngiven åt Mont des Cats utan har även bryggts tillsammans i samförstånd med dem så att det inte bara ska bli en Chimay-brandad öl. Man börjar med den ölen för att se hur den tas emot innan man eventuellt planerar att göra fler öl.

Ölet då?


Monts des Cats


Utseende: Mörkt orangegyllene vätska, mörkare upptill med nougatfärgat litet skum.
Doft: Mycket örter, kryddor, massa apelsinskal, pommerans, lite mörkt socker, lätt alkoholslut. en dos skumbanan
. Karaktären på jästen som man anar i aromen har precis som upphovsmännen sagt tydliga spår av Chimay och gillar man Chimay lär man gilla doften av denna.
Smak: Lätt munkänsla med okey kolsyra. Karamellsötma och en mild men fortfarande påtaglig alkohol. Kommer även att tänka på bröd och kakor. Annars är den rätt trevligt fruktigt, lite lagom syrlig och faktiskt både lätt besk.Vilket med syran och sötman ger lite av allt.Väldigt lättdrucken och rätt frisk.

Betyg? - Bra+. väldigt trevlig amber, sursyrligt och något söt. Trevlig och lovande för det eventuellt, fortsatta, samarbetet.

No comments:

Post a Comment