Igår betades lite humligt av och idag är det lite mer, samtidigt slår det mig att jag har en hel uppsjö av annat humligt hemma som snart måste drickas upp. Founders Double Trouble, Alvinne Hop Triology, m.m
Kan innan jag lämnar lite utlåtanden om ölen rekomendera Allt om Öls inlägg igår om gränshandel, eventuellt höjda skatter och hur det kan påverka konsumtionen här i Sverige. Alla såna diskussioner tycker jag är intressanta och värda att lyfta fram!
Men nu blir det IPA och först ut är den andra av de IPA's som kom häromdagen från det stora landet i väst. Avery duganA. Averys DIPA som utlovar en rejäl explosion i munnen.Som de själva säger ” a unity of bitterness, hop flavor and aroma”
Avery duganA
Utseende: Varmt skymnings orangefärgad vätska med ett fint utvecklat IPA-skum med små till några få medelstora bubblor. Ser inbjudande ut.
Doft: Typisk amerikansk (D)IPA doft med tropiska frukter, lite tyngre persika, halvmogen mango en trevlig grapebeska som balanserar det söta. Grapebeskan växer fram mer och mer men är hela tiden fint relaterad till fruktigheten. Doften är verkligen rätt ”djup” och man kan urskilja en liten kottighet långt in i doften men som gör sig bra som enbart en långt avväga kusin. För här vill man åt det fruktiga och beska. Något sött, typ ananasjuice och karamell är också där.
Smak: Stor härlig munkänsla med bra kolsyra. Tar en stor härlig klunk som fyller ut hela min mun och känner direkt smakerna utvecklas, gott. Det är en liten mandeloljigt och söt touch tillsammans med beskan som sprider sig och lätt bedövar tungan och munnen. Fylligheten fortsätter i nästa klunk och det är trevligt med en IPA som inte enbart går direkt till beskan, humligheten eller fruktigheten utan som uppvisar något annat – i detta fall ett djup i smaken. Dock är smakerna inte lika framträdande som de först var i doften. Troligen för att munnen har fullt med all beska. Det är lite grapesting där det extrema och bitiga pareras utmärkt av det frutiga. Känslan är alltså att grapen är vad som känns men att fruktigheten ändå finns där – för det gör den. Sedan kommer det söta som även fanns i doften och det är lite ananasjuice och karamell – vilket bara bidrar till det trevliga.
Betyg? – Bättre+. Detta är en intressant DIPA som helt klart ligger i den högre ligan. Känslorna vägs upp och istället för att bli överdrivet kottigt oljig och kanske rentav tung så är den balanserad och humlebombarderande på de glada smaklökarna i munnen. Som en IPA hade man kanske velat ha mer fruktighet, men som DIPA är detta ännu en käftsmäll från små stygga humleväktare.
Från Sverige kom det förutom Oppigård Summer Twist och Mohawk Summer IPA även en pale ale. Snarare från det lilla försöksbryggeriet Gotlands som släpper sina öl genom etiketten Wisby. Denna gång var det en (American) Pale Ale som både har hyllats rejält medan andra enbart har tyckt att den varit menlös. Det utlovas åtminstone persika och citrus...
Wisby Sleepy Bulldog Pale Ale
Utseende: Kristallklar milt äppelorangefärgad vätska med minimala bubblor i det tunna skummet.
Doft: Citrus och persika sades det och citrus och persika är det. Dock är beskan kanske mer i stil med en bitter då dofterna och helhetsintrycket är att det kommer vara en rätt tunn vätska. Bra doftbalans och i slutet dyker ordet melon upp i huvudet.
Smak: Medelstor munkänsla och liten kolsyra. Smaken är vattnigare än förväntat, vilket doften gav aningar om. Smaken är överlag rätt enkel med lite persika och återigen är det en öl som påminner om Magic Hat # 9. Den når inte riktigt fram utan hämmas av tunnheten tycker jag. Men att den kan fungera som en bra törstsläckare är värt att nämna.
Betyg? – Ok, lite som en ”Loka persika” fast i ölformat.
Sist ut blir idag Anderson Valleys sommar veteöl? Varför? Well, det får ni se senare i omdömet. Vad som dock förvånar mig är att jag inte har hittat den på RB - letar jag fel eller är det en omdöpt brygd? Summer Solstice Cream Ale finns, så det verkar ju som att Summer Solstice är någon sommaretikett av olika öl, eller två hittills iaf. Det är iaf en amerikansk veteöl I sommartappning vad det nu skulle innebära, kanske en lite fruktigare smak? Får hoppas att den inte är lika tam och relativt menlös som veteöl från andra sidan Atlanten kan vara
Anderson Valley Summer Solstice Summer Wheat
Utseende: Färgen är gyllene likt äppelcider vilket är lite intressant för en veteöl. Skummet kommer upp men sjunker ned rätt fort.
Doft: Fruktigt pale ale-aktig med lite nötighet och endast en liten dos vete kan urskiljas. Annars är det en dryck balanserad med humle, nötighet och kanske lite frukter. Annorlunda men bra doft även fast den kanske inte känns så stiltypisk.
Smak: Halvfyllig munkänsla med ok kolsyra. Rätt mjuk smak som än en gång påminner mer om pale ale eller kanske mer åt ESB eller Golden Ale hållet. En lätt touch av fruktighet, nöt och beska växer fram och den lilla dos av persika jag känner i eftersmaken får mig mer att tänka på Magic Hat # 9. Kanske är det så även denna är? Som det står på Magic Hat # 9 ”Almost Pale Ale”. För veteöl känns det då inte som.
Betyg? – OK+, en rätt lättsam och läskande öl. Inte veteöl enligt mig men passar nog en nyfiken massa på samma sätt som Andersons Valley Hop Ottin var rätt lagom och bra för att introducera folk till annat än deras vanliga öl.
Nä, idag avslutar vi med musik igen. Kan rekommendera denna lite lugnare låt från ett av mina favorit band. Pearl Jam – Just Breathe
Testade Sleepy Bulldog igår. Håller med om persikosmaken. Tyckte den var lite konstig. Ganska vattnig. Kändes lite som en blandning av APA och en billig eurolager
ReplyDeleteSierra Nevada Harvest är ett annat öl det borde vara spöstraff på att inte ha gjort slut på än :)
ReplyDeleteSka prova DuganA ikväll, hoppas på något gott.
Har försökt hitta information om denna öl. Väldigt svårt. Tydligen har alla som jobbar på Anderson Valley skrivit på någon sorts non-disclosure agreements. Men vad jag hittat så ska Summer Solstice Summer Wheat vara samma som Summer Solstice Cerveza Crema. Enligt ett klon recept från Brew Your Own så finns inte vete med i receptet. Intressant. Om det stämmer varför heter den då Summer Wheat? Sötman som finns i ölet ska komma från vanilj.
ReplyDeleteTycker det är lite bökigt med alla brygder som byter namn för att passa in i systembolagets olika säsongssläpp. Mikkeller GIPA var ju en sådan. Fuglesangs påsköl en annan.