Tuesday, August 10, 2010

Lagunitas We're Only In It For The Money

Lagunitas är ett bryggeri jag testat förvånansvärt lite från, Hop Stoopid, deras IPA och så står deras barley wine Olde Gnarly Wine hemma. Men för ett tag sen blev jag tilldelad deras Abbey Tripel med det Frank Zappa and Mothers of Invention-relaterade namnet We're Only In It For The Money. En skiva som driver med Beatles (sett till omslaget) och som Lagunita firar 40-årsdagen för (Zappaskivan då). Nu vet jag inte exakt när den skivan kom, men ta det årtalet + 40 och så ser vi också hur gammal denna flaska är - den skulle tydligen ha stått lite.


Lagunitas We’re Only In It For The Money 65cl, 8,2%

Utseende: Lätt grumlig rödoranget
Doft: Direkt bombarderas man av en doft med enorma mängder belgiskt socker, nästan honungartad sötma - och även delvis till doft.Både en dos röda bär och även lite småtorkade mörka bär i barleywine-liknande sötma och stundtals känns de 8,2%’en som någon procent mer. Lite degig jäst.
Smak:Lättare munkänsla med rätt modest kolsyra (ålder på flaska okänd). Sedan kommer minimala små bubblor som far fram i munnen med belgisk socker, honung och kanske även lite godissocker. Väldigt tunn även för en trippel. I fruktväg finns lite grönt äpple och kryddor förutom allt det söta. Man förväntar sig mörkare belgiskt socker just innan vätskan slår ner helt på tungan och börjar leka apa i munnen. Men icke, det är en tunnare och enbart lättare sockersmakande känsla som kommer. Det ger lite komplex, förvånande och väldigt trevlig smak och känsla. Dock kanske smakerna väger lite lätt och blir enbart söta med vissa varianter på frukt och bär, men det räcker väldigt långt tycker jag och för att vara en abbey tripel så är det ändå en väldigt roande öl. Jag förstår han/hon som på ratebeer har skrivit att personen anar lite marijuanasmak (inte för att jag vet hur det smakar...), det är lite söt hampa i smaken.

Betyg - Bättre, för att vara en abbey tripel så är den fylld med väldigt mycket oväntade dofter, smaker och intryck. Förvisso kanske den är lite för centrerad kring sötma och olika smaker inom det området, men det jag tycker är lite hampa samt att den är lite förrädiskt lätt i sin munkänsla gör den både intressant, komplex och rolig.


Nu har jag inte tillgång till Spotify så jag kan inte slänga med en länk till skivan, men här får ni ett live-medley från skivan.

1 comment:

  1. Jag testade deras Lagunitas IPA i USA i våras, men var inte imponerad, den kan ha varit lite humletrött dock. Sen har jag deras Lagunitas Imperial Stout stående i garderoben som skall avnjutas vid tillfälle. Köpte flaskan i Washington DC på ett ställe i bostadsområdet Chevy Chase. De är ett intressant bryggeri helt klart, men har lite att bevisa.

    Mvh
    / ett fyllo från Flashback

    ReplyDelete