Wednesday, September 8, 2010

Averys båda nyheter - Anniversary Seventeen och The Maharaja

Kul att systembolaget tog in och släppte två rätt goda saker från Avery var min spontana tanke i våras när jag såg alla nyheterna inför hösten och när jag såg att det rörde sig om The Maharaja så blev den känslan än starkare. Drack den på fat tidigare och gillade då verkligen dess kraft i smaken, likaså då jag provade den på fat på Rattle n' Hum i New York i somras. Att man sedan gör en torrhumlad mörk lager drar ju inte ned förväntningarna det heller efter bra torrhumlade porters (Avery New World Porter) eller humlade pilsners (Juxtaposition). Samtidigt var aningarna att The Maharaja liksom all humlebrygder vi får hit skulle riskera att vara lite trött och efter att ha läst de första omdömena efter släppet så är det en lite blandad bild.
Avery The Maharaja

Utseende:
Rödare smågrumlig vätska med krämigt fint skum 
Doft: Tydliga inslag av oljig kotte i lite trött stil (iaf jämfört med hur denna är då den är färsk). Söt malt med grape och lite lagrad IPA-stuk med lite torkad tropisk ljus frukt. Fruktigt och bra beskt.
Smak: Medel till större munkänsla med bra kolsyra. Stor söt smak med grape, citrus och torkade frukter och lite persika. Maltiga sötman och fylligheten tillsammans med det oljiga från humlekottarna blir trevligt när man får ihop det rätt bra. Här sticker oljigheten ut lite men blir inte alltför anmärkningsvärd.

Betyg? – Bra+, jag tycker den är lite för söt och börjar bli lite sömnig, men det finns fortfarande mycket drickbarhet kvar i den. Kottigt oljigt, söt och lite klibbig till trots – så visst, det fungerar men jag behåller nog inte min andra flaska. Denna är mycket trevligare färsk på fat.


Avery Anniversary Lager Seventeen

Utseende: Svart rödgyllene vätska med lätt cappucinofärgat skum med minimala till mindre bubblor. 
Doft: Humligt rökigt och med lite mörk malt i en rätt lätt mix. Choklad och lite krydda samsas med en dos fyllig vanilj. Det doftar lite som en mix av ditten och datten, men fortfarande väldigt trevligt och med olika intryck som ändå lyckas samsas väl. Stout, Schwarch och humle i ett.
Smak: Medelstor munkänsla med okey kolsyra. Rätt fyllig med torrhumlad rätt fin kottighet som övergår till en mörkare schwarchartad smak med chokladkola och lite rökig vanlij där sedan mer kotte dyker upp. Slutar sedan mot lite svart och karamellig malt.

Betyg? – Bättre-, som en juxtaposition fast med minde humlebeska och mer humlesmak invävt i mörka treviga smaker med rökighet, svartmalt och vad jag tyckte var rätt tydlig karamellsmak. Här blir det nog att spara den andra flaskan jämfört med Maharajan.

1 comment:

  1. Jag ska ta och dricka Maharajan ikväll, första gången som jag gör det. Blir intressant.

    ReplyDelete