Monday, September 20, 2010

Alvinnehelg del V - Lite rökporter har ingen mått dåligt av

Alvinnehelg del I - Naked Ladies
Alvinnehelg del II - Morpheus Wild
Alvinnehelg del III - Mano Negra
Alvinnehelg del IV - Kerasus Vintage 2009


Alvinne Chelmsford Oak Smoked Porter
En säsongsproducerad smoked ale på 5,1% och med en IBU på 40, och ja – som vanligt är det med Morpheusjäst i. Staden Chelmsford är för övrigt staden där fotbollslegenden Geoff Hurst växte upp. Tydligen finns en maltbutik där, men vet inte om det är därifrån denna kommer.

Utseende: Mörkbrun mörk vätska med poröst lite smutsigt skum som lämnar lite rester på kanterna innan det faller isär till lite smutsrester i glaset.
Doft: Stalliga dofter (vill man va elak kan man lägga in kiss, en doft som inte bara jag verkar ha hittat här om man ögnar runt bland lite omdömen på internet), malt, något som påminner om aska, underligt. Det finns en rökig doft där, men den är lite annorlunda än vad man är ”van” vid, särskilt då den integrerats lite med jästen.
Smak: Lättare munkänsla med bra kolsyra med fylligt med små bubblor. Först är det jäst i smaken, lite snabb krydda som sedan leds in på något som är mer åt det rökiga hållet. Stenrökt, lite mineraligt, men lätt och ljust och inte som mineraliga eller askiga porters eller stouts kan vara. Lite metalliskt torr mot en något maltigare bas utan större kropp. Här integreras jästen bättre, den märks av – som alltid i deras öl – men här leder den in till det lite rökigt maltiga som rätt elegant avslutas rätt torrt i munnen. Det är något syrligt som gör att det ekiga i rökigheten inte kommer fram mer än det trä’igt torra – jag vet inte helt om jag gillar det. Däremot kan vissa liknande öl antingen vara för mjuka och då tycker jag ekrökning kan bli lite söt och inte riktigt passa eller så är de som denna och då blir det mer askigt. Eller så är det bara humlen som spökar, den har ändå en IBU på 40 vilket märks i bitterheten i eftersmaken.

Betyg? – OK+, nä, jag föll inte för den. Många uppskattar nog det lite syrliga, torra och lätta med en liten rökliknande smak. Men jag tycker den blev lite, mnja, enformig och tråkig.Korta omdömen om en kort öl på något sätt. Imorgon eller senare ikväll blir det sista delen där bl.a. belgiens, enligt Alvinne, humligaste belgare testats samt deras "julöl". Stay tuned.

No comments:

Post a Comment