Wednesday, September 22, 2010

Alvinne - Caspar och Balthazar - Humlebomb och julhångel samt ölnyheter

I helgen dracks ju så klart de sista ölen från Alvinne som jag hade hemma, vilket jag anser är lite duktigt då det ändå var ett gäng. Slutsatsen jag har dragit om det hela följer senare i inlägget men jag kan väl hinta om att det blidde lite sådär. Men vad gör det, idag är det fasiken nästan blå himmel här i stockholm, det är onsdag och fåglarna flyger, inte.


  • För de som missat det så har Schnille och Schmak uppdaterat sin lista över systembolagets nyheter, varpå de även traskat in på 2011. Kortsiktigare skillnader är att Djävlebrygg, det danska lilla bryggeriet som just nu har Eklipse på fat på Monks Porterhouse för den som vill ha en aning om hur deras öl är. Det är iaf Son of Nekron och Gudelös som kommer att dyka upp den 1'a respektive 15'e november.
  • Sedan kommer BrewDog Ab:03 redan den 15'e november vilket är kul då jag inte ens har hunnit testa AB:02, så blir att prova en av varje då kanske. Bland julölen var det väl någon enstaka nyhet, men där är jag ändå lite bitter över att vi saknar någon maffig amerikanare. 
  • Men 15'e december kommer Amagers båda "nya" öl  Dicentra Cucullaria och Galanthus Nivalis. Två öl jag har på väg hem nu i veckan, så blir kul att se om man ska köpa på sig fler senare. Samma omgång kommer även en whiskeylagrad Devine Rebel från Mikkeller och BrewDog - en barley wine som fick nästintill maxbetyg av mig, trevligt! 
  • Sist ur blir de öl som kommer 14'e februari 2011 - och äntligen, vad kul Ommegang får hit en öl och då deras Three Philosophers. Blir mycket köa närmsta halvåret med andra ord.


Men nu blir det Alvinne, humlekalas och julhångel.


Alvinne Caspar
Ennligt dem själva en av de humligaste belgiska ölen med en IBU på 115. Vidare ska den kunna lagras väl, har en alkoholstyrka på 8% och har humlats med Hallertau, Goldings och Saaz.

Utseende: Stort skum med minimala bubblor. Lätt persikofärgad vätska, grumlig.
Doft: Belgo-IPA med gräs och syrlig citron, vissa inslag av jäst. Rätt basic doft.
Smak: Medelstor munkänsla med bra, fyllig, kolsyra. Smakerna är centrerade kring citrus, kanske lite apelsin och gräs. Beskan märks först inte av utan den kommer väldigt sakta. Tyvärr är smakerna rätt lågmälda och med en utebliven beskhetschock så blir hela ölen rätt platt.

Betyg? – OK+, lite väl snäll och förenklad belgo-IPA utan attityd. Jästigt, humligt, dock färskt. Trist helt enkelt och de 115 IBU som skulle göra den så besk känns inte av alls.Alvinne Balthazar
Deras 3’e del i denna serie om de tre vise männen(bara Melchior jag verkar ha glömt att köpa) var han som tydligen hade med sig alla kryddorna, för här har man dunsat i ingefära, kardemumma och koriander.

Utseende: Mörkbrun vätska, litet brunt skum.
Doft: Speciell, julkryddor och rökelse. Porter eller stoutigt i botten. Grönt te, marsipan och mer kryddor som blandar sig väl och ger lite spännande dofter som inte trots 9% blir för påträngande (tänk vissa överkryddade julöl).
Smak: Lättare munkänsla med okey kolsyra. Lite småfizzig. Även smaken är rätt speciell där kryddorna kommer först, sedan lite trä och sedan mer kryddor och grönt te. Inte för klen utan munkänslan passar in denna dos kryddsmak. Smaksatt coca cola.

Betyg? – Bra, spännande smaker som samsas väl innan de blir för likriktade och blir lite påträngande i längden. Men i små fina sippar så håller den sig bäst. Tydligen en öl som mindre ölintresserade tjejer verkar gilla, iaf om man själv druckit den och sedan måste kyssas lite… har jag, hört…

1 comment:

  1. Om du får för dig att köpa Melchior kan jag varna om att det är en riktig gusher. Köpte en på krogen förut och bartendern fyllde två glas med skum innan den lugnade ner sig. Men god är den :)

    ReplyDelete