Thursday, May 6, 2010

En organisk Saison, en svensk S:t Eriks sommarlager och en värmande vinterbock!

Idag är det mixens dag. Fylld av energi från solen, alternativt den stora lunchen jag åt så bjuds det nu på en varierande skara öl.

Från Belgien, via tyskland kommer en saison - en öltyp jag inte är direkt förtjust eller inlärd på.
Från Sverige kommer ännu en av Jessica Heidrich öl från S:T Eriks-serien.
Från Österrike kommer den "vanliga" varianten på den fina "jullagern" Samichlaus.

Tyvärr är jag på farande fot och hinner därför inte kommentera mer än detta idag.


Brasseri Dupont Moinette Biologique
En belgisk saison inköpt via Tyskland. Organiska råvaror och en placering som 19e bästa saison på RB. Innehåller dock ”wheat syrup” vilket känns lite motsägelsefullt.

Utseende: Fint grumlig persikogul vätska. Ljust och varmt utseende. Vitt lite lagerskum.
Doft: Kanske mer åt veteölshållet och wheat syrupen har gett effekt. Men sedan kommer en armada av vitpeppar följt av lite jäst, apelsin, skumbanan och torrt gräs. Peppardoften utvecklas väl och med jästen ger det en doft av deg.
Smak: Lätt munkänsla med liten, liten, kolsyra. Lätt pepprig och saisonstorr smak. Tunn och med små spår av kryddighet som sedan växer tillsammans med en dos luft i munnen. Bitterheten som uppstår växer även den fint i munnen. Lätt torr smak där man förutom peppar och gräs finner äpple, skumbana och lite citrus som även ger lite syrlighet.

Betyg? – OK+, är inte mycket för saisonsöl men denna hade rätt bra egenskaper utan att ta en med på någon större upplevelse.S:t Eriks Sommarlager

En till öl från Three Towns och Jessica Heidrisch. Denna gång en mer renodlad lager.

Utseende: Minimala bubblor i ett fint lagerskum. Extremt klargyllene vätska.
Doft: Manker Hjärta Jessica! Detta är återigen en underbar humlecitrusdoft som återfinns i både S:T Eriks Pilsner och hennes Angels Share. Riktigt trevlig, färsk och aldrig får överväldigande utan anpassat till den öl det ändå är. Drick och lär Spendrups! Lätt ton av jäst och lite halm skapar en viss torrhet. Detta är beviset på att man med rätt råvaror och kunnande kan göra en lätt humlig lager med riktiga dofter.
Smak: Halvlätt munkänsla med liten kolsyra. Smaken är lätt och domineras av lättsam och mjuk lagerbeska. Men den fräscha citrusen gör att det blir ett bra resultat och där en tydlig humlekaraktär finns.

Betyg? – Bra-, humlad lager som är som en bra lager ska vara. Dock är smaken lite för kort för att nå högre betygsmässigt. Men för en lager är det fortfarande ett fint betyg och Jessica och Three Towns kan vara fortsatt stolta.


Samichlaus Classic 2009
Den yngre eller bara annorlunda lagrade versionen av deras dubbelbock. Drack ju en Helles för ett tag sen som legat i 3 år nu och var underbar med väl utvecklade smaker. Det är nog ett måste för öl likt dessa som annars blir oerhört söta och utan lika utvecklade smaker.

Utseende: Kristallröd vätska
Doft: Söt maltighet med spår av vinositet. Inte lika utvecklad som Helles’en. Men en äppeljuiceartad likör börjar arta sig. På slutet är det lite mandelaktig bitterhet.
Smak: Medelstor munkänsla med liten kolsyra. Mer mandel och vissa nyanser av äppelmos. Även smaken är inte helt utvecklad än. Den uppvisar ändå lite komplexitet och är rätt trevlig, om än för att den är väldigt söt och saknar motpol till det söta. Man känner åtminstone potentialen här vilket är lite svårare i andra dubbelbockar. Slutar med lite bittermandel som övergår till lätt uppvärmt socker.

Betyg? – Bättre-, potentialen kanske är bättre än hur den är just nu. Men den uppvisar ändå tidiga nyanser till trevliga smaker och har inte bara alkohol och sötma. Just alkoholen märks inte nämnvärt trots att den är på 14%

No comments:

Post a Comment