Sunday, May 30, 2010

Ett år senare, Estrella Damm Inedit

Med ett år senare menar jag mindre att jag har sparat en flaska sen i fjol för att nu ha förtärt utan snarare att jag tittade på den då och då sist den var här utan att någonsin plocka på mig en. Men nya tider och jag märkte nu att detta är min första spanska öl, vilket nog säger mer om spansk öl-industri än om mig. Tyvärr.

Detta är ett lustigt och spännande försök för ett rätt storskaligt bryggeri som Damm att med hjälp av flera framstående kockar och sommerlier'er göra en "ny öl" eller som Inedit betyder - "Aldrig gjorts förut". Samtidigt undrar jag till hur stor del de olika aktörerna har varit med i själva processen, snarare nog att de givit en lista med hur en öl som ska passa till viss mat bör vara och kanske sedan att de har fått ge omdömen på slutprodukten. En lager och veteöl i ett känns annars kanske lite tråkigt, eller väldigt bra? I fjol fick ölen rätt varierade omdömen, så man vet ju aldrig.

Estrella Damm Inedit

Utseende: Fint kompakt mjällt vitt skum med minimala till små bubblor. Även färgen har en fin grådisigt apelsinfärgad vätska med en ljus botten som mörknar av uppåt.
Doft: Trevlig doft som överraskar mig lite. En vetedoft med rätt varm kryddning av korriander, ingefära, vitpeppar och lite syra (påminner faktiskt om sparris). Det blir inte sött eller klibbigt utan hålls på en bra, torr, nivå. Efter vetedofterna kommer en rätt maltigt lagerinspirerad arom med en uns höighet. Överlag en bra och trevlig doft som inte tar över med söta dofter.
Smak: Stor, fyllig munkänsla med bra kolsyra med som snart visar upp en tunnare kropp. Smaken skiljer sig lite från doften med betydligt lättare smaker. Det är mer torr smak av lite kryddor som peppar och ingefära och som kanske ger intrycket av smaklöshet. Men samtidigt anar jag en viss potential till mat och till de tilltugg med baconlindade dadlar som min flickvän gjort så smälter sälta och ölens smaker ihop bättre och till en grillad tonfisk eller ljust kött med balanserad kryddning som kommer nog smakerna göra sig mer rätta.

Betyg? - Bra, lite tunn smak - javisst, men man hymlar aldrig om att detta ska vara en matöl och på samma sätt som mycket av Jämtlands säsongsöl kan förlåtas av den anledningen så får även denna vare sig ett + eller - utan "bra". Testa den som sagt till lite god mat så kommer munkänslorna och vissa smaker bli mer utrycksfulla än vad de var nu.

No comments:

Post a Comment