Saturday, May 8, 2010

Southern Tier Iniquity - Antitesen till Unearthly

Sebastian på Bierkompass nämnde att han hade ett par av denna och Creme Bruleen på lager som han inte hunnit lägga upp på butiken än. Självklart blev det att lägga en beställning på dessa båda. Trots att jag har lite svårt för det där lite typiska för Southern Tiers humlighet.


Souther Tier Iniquity
Detta är i alla fall en Imperial Brown Ale, Imperial Black IPA eller American Strong Ale beroende på hur man väljer att tolka den. Den är genomgående väldigt humlad med Cascade och Chinok, dessutom har den gått igenom hopback'en och sedan torrhumlats med än mer humle.

Utseende: Svart vätska med lite ljushet vid upphällningen. Litet snabbt döende skum.
Doft: Oerhörd humledoft sprider sig i när jag häller upp ölen i glasen. Typisk S.T-humlig doft med kottighet, jord och lite bärighet - men inte DIPA-tungt eller oljigt. Perfekt, helt galet bra balanserat mellan de mörkare dofterna och den ljusa humlen. Som Unearthly men med lite mörk och lite rökig malt. Den innehåller då också lite svartmalt så kommer nog därifrån. Humlen är nästintill "ond", för den är inte mörk eller tung utan bara en annorlunda twist på de ljusa dofterna - väldigt intressant! Som humlighet men med svartmalt är nog det man kan säga? Vilket ger en fruktig men lite stenig doft?
Smak: Rätt tung munkänsla som fyller munnen oerhört, bra kolsyra. Typisk S.T-smak även här. Smaken är kottig utan att bli oljig som vissa ljusa IPA's kan vara. Istället är de små sakerna som man ibland kan irritera sig på hos en mörk respektive ljus IPA här borttrollade och istället har man ett perfekt litet kärleksbarn. För de mörka från malten är där utan att ge sötma och fruktigheten är helt intakt och ljus vilket låter helt osannolikt. Nej, väldigt intressant och komplex smak som varierar sig precis lagom mycket. Riktigt bra!

Betyg? - Bäst, nästan Bäst+, Nästan svårt att förklara storheten i hur bra det kan bli med en mörk ljus IPA som samtidigt inte har några direkta störelsemoment!

1 comment:

  1. Sweet! Vill verkligen prova den och Bruleen.. Han skickar mitt andra paket nu på måndag då han äntligen fick hem sin nya öl. :)

    ReplyDelete