Saturday, May 22, 2010

Kort och Gott - Amager Rugporter

Solen gassar vidare och ölförråden börjar ta slut och vad upptäcks då - jo att en Amager Rågporter finns kvar att dricka efter grillningen. Till grillningen dracks Nils Oscar India Ale och Früli Strawberry - perfekta förgrillnings öl som jag tidigare sagt.

Vilka andra sommaröl bör jag köpa på mig? Amarillon gick åt, Summer Twisten är god men lite för besk kanske, vad man vill ha är en perfekt avvägd beska, fruktighet och skön sommarkänsla.

Efter detta vart det iaf. dags för lite NHL-tv spel och kvällens öl, det skulle ju blivit Mikkeller Black-series provning men med så god öl så vill man vara på topp - det var vi inte. Istället blev det "bara" denna rågporter med 16% rågmalt.Amager Rugporter

Utseende: Fint mörkt cappuciniofärgat skum med mörk brun till svart vätska.
Doft: Porteraktig sötma som har lite extra sting från de 8,5%'en vilket lyfter doften väl. Det är lite choklad, lite bittert kaffe och något "extra" där som man inte riktigt kan placer, en fyllig, trevlig och lite extra söt känsla. Kanske lite rökig lakritsaktig sötma med viss coca cola-fizz som porters kan ha. Trevligt.
Smak: Stor munkänsla med bra kolsyra. Fyllig och trevlig smak med först lite mineral och sten som är lite salmiakren sådär. Det övergår till lite rökig kaffe och slutligen en bra och fin eftersmak som sitter kvar både länge och väl med en viss torr känsla. Måste även ge cred till hur alkoholen lyfter smakerna väldigt väl.

Betyg? - Bra+, fyllig och mycket varierat komplex smak som varierar mellan flera lite små luriga smaker som kompletterar varandra väl. En stabil porter som flexar mellan rökigt och sött till torrt, lent och mer.


Tyvärr blir väl detta allt då jag inte har hunnit förbi systembolaget på sistone, kanske hinner dit idag och så har inte nästa omgång öl kommit hem. Men då vankas St. Bernardus 12 ABT, Rochfort 6, 8 och 10 m.m. Trevligt värre indeed!

No comments:

Post a Comment