Tuesday, December 14, 2010

Big In Japan och Big In Sweden - BrewDog Tokyo*

Idag blir det en öl som trots att jag har flera öl inköpta i staden inte kommer därifrån - BrewDog Tokyo* är en ”intergalactic fantastic oak aged stout” med tranbär och jasmin. Både torrhumlad (Galena Twist står för humlen) och lagrad på franska ekchips. Den har en IBU på 90 och för malten står Maris Otter-, dark crystal-, karamell- och chokladmalt. Batch 002 vilket innebär att den är 18,2% jämfört med orginal-tokyon (utan *) som låg på 12%.Ölen har sedan i somras stått och väntat på att vi ska öppna upp den och nu i efterhand är vi sura att vi inte köpte fler, samtidigt fanns det så många fler goda öl i NY att köpa. Darn!


BrewDog Tokyo*

Utseende: Mörkt brunsvart vätska med lite mörkbrunt poröst skum som snabbt avlägsnar sig.
Doft: Underbart fruktig stout-doft! Mörkt lite rökigt kaffe – kraftigt och mörkt. Tranbären träder fram bra med sin säregna surt syrliga bäriga nyanser. Jasminen bidrar med söt parfymerad blommighet. Samma spännande doft som även pingvinen hade med sin kraftiga, rökiga doft – riktigt gott.
Smak: Medelstor munkänsla med bra kolsyra. Kryddigt, het och bra kropp. Lagom spritig – kraftig men inte så att det tar över. Även blommigt småsöt och så de småsyrliga bären. Smakerna gör sig väldigt bra tillsammans, äntligen gör BrewDog något där alla smakerna verkligen lyfter varandra och blir perfekta! Eftersmaken och efterbeskan visar att det ändå är 90 IBU, däremot känns det inte av på samma sätt i smaken. Det är välintegrerat och bra!

Betyg? – Bäst+, riktigt komplex och riktigt god. Smakerna lyfter verkligen varandra på ett bra sätt och det är njutbart och sippbart. Det här var riktigt bra och jag önskar att jag hade en box ståendes hemma. Det verkar som om BrewDog gör sina mörka kraftiga stouts bra mycket bättre och med mer engagemang än annars!

No comments:

Post a Comment