Wednesday, December 15, 2010

Nattnotis: Nøgne ø Special Holiday Ale - we meet again!

 Vill ni i framtiden ha lättare/snabbare att läsa om norgeskämt och saker som innehåller nötter , klicka in er på 'follow' här till höger så sköts det hela automatiskt och ni spar tid. Tid är mer tid till famil, kärlek och öl


Efter att Erik varit  på kortvisit i Finland så blev bytet en flaska av denna kvällens öl (som dock provades på provningen i helgen..) samt en Brooklyn Local 2 (varför kan inte systembolaget skärpa sig och ta in ett gäng!). När vi nu provade den i helgen så hade nästan samtliga provat den på en provning något år tidigare - då när den släpptes i samarbetet med Stone och Jolly Pumpkin. Som jag uppfattat det så gillade norrmännen det hela så bra att ölen sedan har blivit ett återkommande inslag från deras sida. Då jag åter provade 'den riktiga' samarbetsölen för inte så länge sedan så fick jag höja mitt betyg i mitt index på den med ett halvt släpp då jag nu mer kom att uppskatta de tydliga inslagen av enbär och kryddor. Rätt rejäl mindes jag den tidigare som, liksom vid den senaste provningen av den. Huruvida man ändrat något i receptet nu vet jag inte, men det blir intressant att prova den såhär också. Enligt dem själva så har alla följt samma recept men att de skiljer sig ändå på grund av mänskliga faktorer och att man brygger olika har skapat lite olika öl. Detta är något som åtminstone jag inte riktigt tänkt på när jag druckit de olika collab-ölen från Stone, man har varit medveten om det men likväl glömt bort det. Kan ju vara bra att påpeka att ölen bryggs med chestnuts från Michigan, norska enbär och salvia från Kalifornien.

Nøgne ø Special Holiday Ale

Utseende: Mörkare brun vätska med gräddigt nougatfärgat skum. Minimala bubblor.
Doft: Kryddig men med mer framträdande frukt, nejlika och enbär. Något nötigt, lite ljus, mjölig nötighet. Inte lika julig eller kraftigt enbärskryddad som jag tycker att ’den riktiga’ samarbetsölen är utan mer nötig och med något mindre enbär.
Smak: Lättare munkänsla med okey kolsyra. Nötter och mindre doser av enbär och barr. Men jag tycker att nötterna slår igenom mest vilket gör att den känns klen, nästan utspädd jämför med vad jag mindes och förväntade mig.

Betyg? – Bra, nä, inte alls samma som innan. Men fortfarande drickbar, lättdrucken och god. Men jag saknar de lite kraftigare inslagen. Ja, detta kan inte vara enligt samma recept utan den känns snällare och mildare än vad den gjorde tidigare. Första gången jag drack den nästan ogillade jag hur kraftig smaken och doften av enbär och julkryddor var. Här är det mer nötterna man använt som är framträdande.

No comments:

Post a Comment