Thursday, December 9, 2010

Manker går på finsk språkkurs - Dogfish Head Sahtea

Jag måste ju direkt medge att jag är lite korkad, lite på förhand vill säga. Att jag sedan blivit än dummare sen igår gör ju inget - anledningen? igår kväll skulle så Dogfish Head Sahtea avnjutas. Denna kryddöl brygd på enbär och som 'torrhumlats' med svart chai-te som jag först, först då jag läste på flaskan insåg att namnet (obviously) och ölen var en Sahti, den finska öltypen (?) som görs på just enbär. Nä, Manker på finsk språkkurs! Hursomhelst. Denna ingår i ancient ale-serien från Dogfish vilket blivit en väldigt spännande serie öl med varierat, 'speciellt', utfall men där alla öl är såpass historiskt laddade att en ölfantast måste bli imponerad. Det är även kul att följa Sam på Brew Masters och se hur många av dessa olika skapelser blir till och få lite mer humm om produktionen och bakgrunden, dessutom har det bättrat på sig lite sen avsnitt 1 (avsnitt 4 sänds i USA inatt).


Dogfish Head Sahtea
 

Utseende: Ser ut som multivitaminjuice med lite vattnigt stuk och med en nästan skumlös topp.
Doft: Svart te med enbär i en ovanligt fruktig soppa, lite persikopuree och barnmat över det fruktiga. Jämfört med den andra sahtin jag druckit, Dugges och Nögne Ö's, så är denna ljusare, fruktigare och snällare känns det som. Te'et ger lite extra mot slutet och ger lite lagom mörk örtig/kryddig finish.
Smak: Lätt till medelstor munkänsla med lagom (ok-bra) kolsyra. Först är den rätt syrlig, sedan mjukas den av med lite fruktig smak för att sedan bli lite syrligare igen. Så håller den på och pendlar, men på ett bra sätt. Väldigt lättdrucken trots sina 9% och framförallt så är den väldigt fräsh. Te'et ger lite bitterhet vilket gör sig rätt bra för att ge lite mer 'händelserik' kropp.

Betyg? - Bättre+, den här vill jag dricka igen. Lättdrucken, ljus och både fruktig men med rätt distinkt enbärssmak. Riktigt god och till skillnad från många av de andra i Ancient Ale-serien så är den i inte såpass 'speciell' så att man tappar intresset. Ofta kan de ölen annars vara lite för tunna och samtidigt sura eller syrliga och vara mer som vin än öl. Det är såklart intressant, men inte alltid något man då vill dricka igen, och igen.

1 comment:

  1. Skulle gärna prova Sahtea. Är den lätt att hitta i USA?

    ReplyDelete