Monday, December 6, 2010

Kvällsnotis: Liefmans Cuvée Brut - Fat vs Flaska

Vill ni i framtiden ha lättare/snabbare att läsa om andra saker tjejer gillar och gör, klicka in er på 'follow' här till höger så sköts det hela automatiskt och ni spar tid. Tid är mer tid till familj kärlek och öl!  

 En öl jag varit riktigt spänd på att prova men aldrig vågat då det kunnat verka 'omanligt' eller 'larvigt och
 som jag inte ens vetat om den är 'god' har då varit denna, kvällens öl. Denna kriek som ändå inte är en kriek - då får den väl inte ha tillsatta smaker etc? kom ju till systembolaget för några veckor sedan och råkade även finnas tillgänglig på fat en väl vald fredagseftermiddag. Så såklart åkte den fram även då för att jag skulle se om den var bättre på fat eller flaska.


Liefmans Cuvée Brut (flaska)

Utseende: Under det ljusrosa rätt kompakta och mjälla skummet finns en småmörk röd vätska som dock släpper igen gyllene strimmor.
Doft: Lätt sötad körsbärsjuice, liknande syltade körsbär eller körsbärslikörspraliner. Viss syrlig salpetersyra känns av men utan att vara för markant. Även fast det känns lite syltat så balanserar den mellan en artificiell och en rätt ren körsbärsdoft.
Smak: Lättare till medelstor munkänsla med bra kolsyra. Den där sköna sursyrliga fizzigheten är där och surar till det för tänderna men inte så pass mycket som den kunnat. Istället är det en våg av de mest rena och mogna körsbären som sväller in över en. Även smak av andra röda bär som hallon och kanske till och med röda vinbär är där och bidrar till smakvariation. Jämfört med fatversionen som provades tätt inpå provningen av denna så har den här mindre sötma men renare och mer genuin smak av körsbär.

Betyg? – Bättre, ytterligare ett steg längre ifrån det alltför sötade och med en råare körsbärssmak som känns mer elegant. Väldigt bra och drickbar, även fast jag kanske föredrar Cantillon Kriek före den, men så är de rätt olika på sina sätt också så.

Liefmans Cuvée Brut (fat)

Utseende: Rödgyllene vätska med ljusrosa fint skum.
Doft: Söt doft av körsbär, precist som anat. Körsbär och mer körsbär och ja, det är inte så mycket mer.
Smak: Lätt till medelstor munkänsla med bra kolsyra. Inte för sött utan det finns en okey syrlighet som även är markant i körsbärssmaken. Drickbart med en balans som lutar precis rätt åt det syrliga framför det söta.

Betyg? – Bra+, drickbar och inte för söt. Då t.o.m ens flickvän som inte gillar öl kan smutta på den så… Däremot är den aningen sötare än vad den var på flaska, eller det var åtminstone mitt intryck av den. Men drickbar och en bra mellanöl om man vill bryta mellan exempelvis en DIPA och en stout eller liknande och vill fräscha upp munnen lite.


Hjälp till och rösta
På tal om flickvän så har jag lovat att promote'a ett gemensamt litet fotoprojekt/tävlingsbidrag i en fototävling där priset skulle göra att ölen som fotas har än bättre kvalitet. Så klicka bara någonstans här, sedan på 'gilla' (var inloggad på gmail/yahoo/facebook) och så har ni gjort er medborgerliga plikt och hon blir glad, vilket gör mig glad - och då blir ni glada som läsa mer om god öl.

No comments:

Post a Comment