Tuesday, December 14, 2010

Nattnotis: Monks firar julen med en belgoöl - Monks JuleLjus

Charles Casino som är bryggmästare på Monks har inför i år tagit fram två stycken julöl - en mörk och en ljus med de lite avslöjande namnen JuleLjus och JuleMörk. Medan JuleMörken är en portersinpirerad julöl på 5,5% som kryddats med apelsinskal, kanel, nejlika, kryddpeppar, kardemumma, anis, kummin och koriander (där tog det slut..) så är JuleLjus en belgoinspirerad golden ale som kryddats med saffran. Det är även den ölen vi riktar oss till nu ikväll!


Monks Juleljus

Utseende: Smågrumlig persikofärg med kompakt skum med minimala bubblor. Gräddig topp. Ser fint ut..
Doft: Belgiska dofter med piff är mitt första inryck. Apelsin, kryddor och jäst – och sedan slår det in, saffrandoften. En tydlig doft av saffran men även av mandarin och något liknande persikojuice.
Smak: Medelstor munkänsla med bra kolsyra. Smaken har bra inslag av belgojäst och lite apelsinspritighet (typ Cointreau eller liknande), detta trots 7,5%. Även smaken har spår av mandarin och fruktlag. Som anat så är saffranssmaken lite mer dold och märks mer av som lite ’söt’ krydda i eftersmaken.

Betyg? – Bra+, bra doft med riktigt trevliga smaker. Sötsyrligt och ja, det är en rätt bra belgo-imitation. Känns faktiskt rätt julig samtidigt som den är en bra öl i sig själv som passar bra både till mat och bara för att njuta i sig.

No comments:

Post a Comment