Sunday, June 12, 2011

Jaag går och fiskar... Uinta Angler's Pale Ale


 Ändå borta från Salt Like City i Uta, en delstat där väl främst (amerikanska) Epic är det mer kända av övriga bryggerierna så kommer nu Uinta att finnas i Sverige genom Wicked Wine, vilket är lite spännande. Uinta Anglers Pale Ale är en nordvästlig american pale ale vilket redan i deras benämning garderar sig mot något mindre humle i ölen, den har exempelvis en IBU på måttliga 32. Ölen, vilket avslöjas i namnet, är en tribute till alla fiskare och jag anar lite redan på förhand att det här är en öl som likt Oskar Blues Dales Pale Ale kommer vara mer anpassad för lugna, stilla sommarkvällar än heta fartfyllda sommardagar. Initiellt finns ölen på dessa krogar enligt Wicked Wines facebooksidaBishops Arms Örebro, Texas Longhorn Gävle, Haket & Don Picasso Göteborg, O'Connors Uppsala, Sorbon Bromma, StockholmUinta Angler's Pale Ale

Utseende: Något mörkare gyllene bärnstens med rätt så kompakt skum med minimala till små bubblor med en gräddig topp. 
Doft: En doft av något maltigare pale ale med jordig, nästan örtlikande humling. Torkat gräs, en blomma eller två, och lite gammal nötkaka. Det är en frisk sötma och inte någon klibbig, sticky sådan men man märker att humlen har fått stå till baka för att skapa mer balans.
Smak: Lätt till medelstor munkänsla med bra kolsyra. Även smaken är något maltcentrerad med torr brittisk nötkaka, lite örter och kryddor och en lätt släng av blomster. Ibland kan öl som den här få lite blaskig och artificiell eftersmak av nötkaka vilket blir rätt äckligt, här går det aldrig så långt utan det stannar vid en maltigare pale ale med lite citrus och en kanske lite för snäll beska som hade behövts för att leda bort en från den något söta eftersmaken.  Pelle Allt Om Öl nämnde fruktsoda med beska och den sötman som finns i fruktsoda tycker jag att han har nailat hos Angler'sen.

Betyg? – Bra- . En dag lika varm som denna så blir den för söt och den blommiga citrusfräshören jag tycker brukar finnas i bra APA’s saknas här.Det hade behövt något mer citrus eller beska för att bryta Det är spår av örter, citrus och lite gräs, men sötman slår igenom lite för mycket. Samtidigt drack jag den en het sommardag och det är därför jag menar att jag tror ölen gör sig bra mycket bättre med lite grillat med en schysst glaze en fin sommarkväll ute i skärgården med vindarna som sveper omkring och man har en skön stillhet som nyss infunnit sig, där - då tror jag att denna kommer helt till sin rätt.

No comments:

Post a Comment