Friday, June 17, 2011

(Shorts) Huma-Lupa-Licious! Alla hop heads nya uttryck...


Efter gårdagens start på serien om "Nya svenska ölaktörer" tar vi någon dags paus i väntan på att jag får en fungerande dator samt samlar på mig lite mer info om kommande inlägg. Men om du inte redan har läst det så gör det. Blir lite hembryggare, minibryggerier och annat framöver.

Idag återgår vi därför temporärt till vad som brukar finnas här, bra Amerikansk öl. På tal om det så kan alla Stockholmare idag finna ett exklusivt fat från ett Amerikanskt bryggeri som enbart har funnits på en krog i Europa tidigare ute på Sorbon. Läskande öl utlovas och fatet kopplas väl på runt öppning idag. Men det var inte det jag skulle skriva om - utan det är något Shorts Brewing Company från Michigan har fått fram som får stå i mitten av cirkeln idag. Det är deras IPA namngiven efter humleplantan - Humulus Lupulus - som har namngivit ölen Shorts Huma-Lupa-Licious. Humlen står precis som anat i centrum och man säger sig ha en bra dos malt för att få fram en mer komplex slutprodukt. Oavsett vilket så är annars huma-lupa-licious ett riktigt användbart uttryck för alla humleknarkare som gemensamt kan skråla det likt Fred Flinstone gjorde med Yaba-daba-doo i Flintstones.Shorts Huma-Lupa-Licious

Utseende: Disgrumlig persikofärgad vätska med kompakt litet skum
Doft: Doftar först avslaget innan näsan rättar till sig och ger ifrån sig massiva humledofter som påminnr mer om triple-IPA än en "vanlig" IPA. Blommig humle, besk humle, torkade frukter, tropiska frukter, det mesta går att finna under stor närvaro av citrus och grape. Känner inte en alltför framträdande malt utan det är nog mest att det är risken för att den har stått en vecka eller två för länge.
Smak: Medelstor munkänsla med bra kolsyra. Trots att den känns lite åldrad så är den potent och fruktig. Mycket grape, citrus och lättorkad frukt, lite blommor, lite bitterhet och beska, men hela tiden med en mjuk avrudning innan eftersmaken. En eftermsak som bjuder på lite metallisk bitterhet som återigen drar mer mot trippel-IPA.

Betyg? - Bättre-. Litet minus för inte helt färsk men den är välbalanserad och väldigt humlig och spelar med många olika humlevariationer i smak och doft. Kanske att den kunde fått vara lite mer balanserad, men tror är mer utav ett ålderstecken. Annars är den besk, smakrik och väldigt trevlig.

Det här är ju nackdelen med att köpa humlebomber var som helst annars än om de är direkt nyinkomna alternativt direkt i USA. Samtidigt var den inte alltför trött utan pendlar stundtals mellan IPA, DIA och Trippel-IPA.

2 comments:

  1. Huma-Lupa-Dupa! Hubba-Bubba-Licious! Habba-habba-licourice! Ah fan jag får träna lite tills imorgon så att man skrika det på Allt om Öl-festivalen :)

    ReplyDelete
  2. Dags att lägga "hoppsan" på hyllan...

    ReplyDelete