Saturday, June 18, 2011

En dos exklusiv farmhouse IPA på Sorbon, Flying Dog In de Wildeman Farmhouse IPA


Som jag skrev igår så skulle Sorbon i Bromma i Stockholm koppla på ett hemligt men exklusivt fat under gårdagen. Fatet, Flying Dog In de Wildeman Farmhouse IPA är en specialbryggd saison som humlats ordentligt med citra inför den holländska krogens (Bierproeflokaal In de Wildeman)25-årsjubileum. Lite väl vågat tog jag in två glas utav den samt en 1-kiloshamburgare att äta till den (dumt men gjort).

Det ska ha läckt ut lite flaskor av ölen och något fat verkar ha pust ut i USA men annars är ölet serverat exklusivt i Holland samt nu två fat på Sorbon under deras USA-veckor. Tydligen hade folk väntat vid öppning för att få smaka på ölen och det var inte utan anledning som det första fatet tog slut på bara några timmar under kvällen. Tur då att Flying Dogs svenska distributör Wicked Wine fick tag på två fat där det återstående fatet kopplas på i nästa vecka. På förhand känns farmhouse IPA eller IPA saison som om det kan bära eller brista, i mitt tycke blir de ofta för porösa och lätta där humlen mest ger smak i det hela utan att det för den delen smakar gott. Skulle det bli skillnad nu? Ja, det blev det...

Flying Dog In der wildeman Farmouse IPA

Utseende: Lätt disig gulorange vätska, litet vitt skräpskum.
Doft: Citrus o fruktig humle, saisonkryddig men milt. Citrus, lite apelsinskal och mer frukt, nästan lite amarillo med sin speciellt fruktiga stil. Det är både torra saisondofter blandat med fräscha IPAnyanser som blandats bra mycket bättre än jag hade kunnat hoppas på.
Smak: Medelstor munkänsla med bra kolsyra. Rätt kraftigt tryck. Massa citrus, apelsin o citronskal, persikor som är ngt lätt syrliga och så en väldigt lagom touch av saisonjäst. Läskande, 'fruktig' med lite syrligt och torrt som balanserar upp och varierar smakerna. Funkar väldigt länge med det torra, humliga och den något speciella från jästen, efterrapar humlepellets. Helt klart smakar det som det bästa från båda världar och väldigt trevligt, läskande men också smakfullt.

Betyg? - Bättre. Väldigt välbalanserad. Har bra humle och o frukt, är läskande och visar upp små doser av banan, kryddor, citrus från saisonjästen. Den är speciell indeed med att vara läskande, smakrik och oerhört mångsidig för o va väldigt lättdrucken och trots att den börjar något kraftigare så vänjer man sig snabbt och tyngden minskar något. Riktigt välgjort och överträffade mina förväntningar rätt stort! Ska försöka prova lite från nästa fat också för att se om jag inte gillar ölet bättre än vad jag först gjorde. Synd att ölen är så svår att få tag på, för bra är den!

No comments:

Post a Comment