Thursday, June 2, 2011

Lite kort om beer makers dinnern med Ölvisholt!

Gårdagens beer makers dinner med Jon E Gunnlaugsson (ägare och en av de som startade bryggeriet 2007) vart riktigt trevligt och så fort jag kommit hem från jobbet idag så följer en riktigt lång och intressant intervju med honom. Själva middagen på O'Connors uppe i Uppsala bjöd på fyra olika rätter med en extra osttallrik som dessert och för att visa bryggeriets rökstout Lavas breda smakregister. Det var oerhört intressant att se hur väl vällagad enkel mat passade så oerhört bra med bryggeriet tämligen "simpla" öl. Ser man på många ståtliga BMD's så är det sjuttioelva rätter och tretton öl. Här var det fyra + en rätt och 4 olika öl där nästintill samtliga närvarande verkade förvånade över hur bra ölen passade till mat. Vissa röster verkar ofta vara lite skeptiska till islänningarnas öl och kalla deras Skjalfti för lite tråkig. Troligen ser dessa enbart till ölets felaktiga märkning som eurolager och märker inte att det är en California Common med rätt brett register. Detsamma gäller bryggeriets witbier-variant Freya som egentligen är lite för mild men som tillsammans med en färsch fiskrätt visade sig vara oerhört bra. Det är såna här parningar som gör att vanliga människor kan få upp intresset för öl hemma, genom att göra välgjord bra och enkel mat med öl som inte kräver särskilt mycket. Så nöjd och belåten var jag då jag tog tåget hem på kvällen.

Kan även sukta lite med Lavatryffel med fikon med Lava till. En sagolik mix som smalt i munnen och den gräddiga chokladtryffeln suddade bort lite av rökigheten i ölen samtidigt som all karaktär var kvar. Utöver maten så bjöds det på historier och lite kuriosa om bryggeriet. Det, maten, ölen och min dag med Jon kan ni se fram emot att läsa senare, förhoppningsvis redan imorgon! För er som har möjligheten kommer det även vara en sista BMD med bryggeriet på Åland nu på lördag.

1 comment:

  1. Det var skoj, ska försöka hinna med en egen recension på http://sourandhops.blogspot.com också efter helgen.

    Var en trevlig kväll och trevligt sällskap. Får se om Jon anammar mitt förslag till att göra en suröl med den isländska sura hajen som bas :D

    /Micke

    ReplyDelete