Tuesday, June 21, 2011

Jul i juli, i juni - De Molen Juleøl & Kerstbier


Jul och juli är inte helt olika, visserligen skiljer det sig i form av tid och genomsnittstemperatur men är man krass så är det bara att i som särskiljer de två orden åt. Så trots att det är juni nu så blickar vi framåt till juli med en julöl från ena favoriten, De Molen. Menno gör ju nästintill bara välgjorda öl och denna De Molen Juleøl & Kerstbier hoppas jag falla in i samma anda som många av hans bättre (imperial) porters. Detta är inte heller vilken imperial porter som helst utan en imperial porter brygd till Jeppe på Drikkeriget. Ovanligt nog saknas också de vanliga De Molen-bitarna med information om ingredienser, styrka etc, troligtvis då det inte är De Molens "egen öl", men synd då sånt alltid är kul att veta. 


De Molen Juleøl & Kerstbier

Doft: Riktigt angenäm arom med fina toner av kakao, mycket kakao som följs av lite rostad malt och en enkel espresso. Aromerna får verkligen lysa själva vilket jag tycker den vinner på. Doftar man lite djupare finner man dofter av trä, mörk choklad och en viss viskositet. Väntar man lite till så kommer svarta vinbär och mörk sirap fram mer. Känns som en öl som behöver sin temperatur för att blomma ut helt. Verkligen väldoftande.
Smak: Lätt till medelstor munkänsla med okey kolsyra. Fyllig och len och växer ut i munnen på ett lätt men ändå tungt sätt. Blir tjockt helt enkelt. Smakar som de första De Molen-ölen jag drack. Det är en rökig snabbt bränd malt med chokladsås och espresso som någon tappat lite mörka svarta bär i som slukas ned. Man anar att det ska komma lite kryddigare slut, eller kanske beska, eller rostat – ja någonting som ska förstöra på slutet. Men jag finner ingenting sådant utan den här skulle kunna sköljas ned fort och enkelt för den är verkligen god. Tjock men lätt utan att bli sött klibbig i munnen och ja, Bloed Zweet and Tranen, kanske är det den som den påminner om. Hursomhelst så gillar jag det starkt.

Betyg? – Bättre(+). Fina smaker, aromer och helheltsintrycket är nästan lite för bra för man riskerar att bara hälla i sig ölen lite väl entusiastiskt. Den är ändå på 8.5% och upplevelsen blir så mycket bättre om man tar den i små fina sippar. Samtidigt är den så lätt så att det är svårt att hålla sig.

No comments:

Post a Comment