Monday, June 6, 2011

SLy Fox 113 IPA, fruktig IPA med god självdöd ål?Nere i Köpenhamn  så känns det som en 5-åring i leksaksbutiken med alla krogar och butiker att införskaffa öl på. Det gör både urvalsprocessen och planerandet lite krångligt. Vart ska man gå, vad ska man köpa, kanske ska man dricka det istället? En av ölen som köptes och som kändes som lite gambling var Sly Fox Route 113 IPA - min första öl från bryggeriet, men som fick sällskap från Ölbutikken med lite annat från Pennsylvaniabaserade Sly Fox Brewhouse. I vanlig Amerikansk stil så har detta "lilla" bryggeri kläckt ur mer än 120 olika öl och för att ligga i Pennsylvania som annars har Weyerbacher och Victory som stora bryggerier så är det kul med ännu ett som tydligen är rätt stora. Jag visste inte så mycket mer om ölen än att det var en IPA och som IPA'ian så är det svårt att låta bli när humlenerven drar. Man har använt Brittisk pale och karamellmalt, humlat den med Centennial, Cascade, Tysk tradition(-humle), EKG och Styrian goldings. IBU'n hamnar till slut på namnriktiga 113 IBU. 


Sly Fox 113 IPA

Utseende: Dov dyster orangefärgad vätska med minimala bubblor i skummet.
Doft: Rivig porös doft av ananasjuice, syrlig färsk humle och massa citrus och söt grape. Lite melon under söt apelsin, kanske halvmogna hallon och ljus grapefrukt och parfym. Annorlunda fruktighet, ungefär som i McNeills War Lord men samtidigt utan den extrema porositeten. Engelsk apelsinmarmelad men utan edge’en.
Smak: Medelstor munkänsla med bra kolsyra. Parfymerad god IPA med sötma och fräsch fruktighet och humle. Mycket smaker från olika frukter och bär som virvlar runt i glaset och som skapar egna hybrider. Mild och bra beska känsla som passar men som ändå har attityd kvar.

Betyg? – Bättre (+). Fruktig IPA med annorlunda läskande och god smak. Smakrikt och fint. När jag drack den igen i helgen så kom lite mer frukter fram, den var något mindre porös men fortfarande väldigt lätt. Lite som en Hop Juice med mer smaker och mer kropp. Någon sa hallon, någon annan självdöd ål (som ett bra omdöme...han fick inte dricka mer IPA den kvällen).


No comments:

Post a Comment