Saturday, June 11, 2011

Genomgång av systembolagets släpp onsdag 15/6


"Äntligen" dags igen för ett nytt släpp på moder Systembolaget. Tyvärr är det åter dags för några få att skämmas bord med möjligheten att köpa på sig dessa rariteter. Tycka vad man vill, men ölkultur är ju meningen att tillfalla nästan alla, så vi får hoppas på en framtida lösning så att fler kan köpa mer av dessa.

Men oavsett, vad är det som kommer nu på onsdag? Det är en blandning av dyra, exklusiva och rätt speciella öl med allt från långlagerade "ryska kaffeporters" till brandylagrade barley wines och extrema svarta IPA's. Samtidigt är det "sommarens" sista släpp, så man har råd att plocka på sig lite av dessa samt lite god sommaröl inför midsommar och sommarkvällarna! Traditionsenligt följer här en kort genomgång om vad som släpps på onsdag den 15'e. Som vanligt går det att beställa en av vardera den första dagen och annars är det först till kvarn!


Ja, Lost Abbey's Angel's Share brandylagrade barley wine är ju visserligen dyr - men är en av de där ölen som får det att vattnas i mångas munnar. Detta är den "vanliga" och jag har bara provat den och den cognacslagrade. Beroende på vad man gillar sådana lagringar, ja så lär man gilla denna. Det är en komplex och rätt svår öl på många sätt, men det är också en öl som gärna ligger och väntar ett tag i ens hemliga förråd.

BrewDog AB:06 är en enormt humlad black, eller "cascadian" IPA som enligt DarrenBeer Sweden skulle vara väldigt tydligt humlad och kanske behöva sätta sig något. Jag kommer onekligen att tänka å Hornbeer Hophorn från SBWF i höstas som var helt nybrygd och smakade mer DIPA än BIPA (mycket akronymer här nu..). Självfallet är det en öl många vill ha för att förbättra samlingen av hela serien, så även för mig. Lär falla många i smaken.

Uinta från Utah lanseras i form av två öl, dels Uinta Crooked Line Labyrinth Black Ale, en imperial porter som bryggts tillsammans med lakritsstavar och dels deras Crooked Line Cockeyed Cooper Barley Wine. Båda är rätt dyra kan man tycka, men då gäller det två stora öl i 75 cl flaskor. När jag tidigare drack deras Labyrinth vart jag riktigt imponerad, en rejäl imperial porter med tydliga inslag från lakritsen. Deras barley wine hoppas jag mycket på och tror den kan vara riktigt spännande! Båda kommer ni kunna läsa om redan nu på måndag. Så håll er uppdaterade på facebooksidan!

Amager Colocoff kunde ni läsa lite snabbt om efter mitt besök på Amager, det är en russian imperial coffee porter som lagrats på whiskeyfat från Colorado i hela 28 månader! En riktigt smak- och aromrik öl förväntas och även här så är den dyr men så är det som ni ser inget som man slänger ihop över en natt.

Drie Fonteinen Doesjel är sist ut  och även den hår på över 100-lappen. Men det är ingen vanlig lambic då man tar död på den unga jästen varpå ölen inte "jäser ut" som i vanlig lambic. läs mer om då jag drack den tidigiare här. Den är dyr den med, men för lambicälskaren är den lite av ett måste. oerhört elegant och fina smaker!


Black Rooster The Hoptimizer är danska Black Roosters Amerikanska IPA med massa Chinook- och Cascadehumle. Tyvärr har det blivit lite meck där och proverna Systembolaget fick in motsvarade inte de senare flaskorna. Så tills vidare är lanseringen uppskjuten


Hela listan:
15 JUNI
1541 Lost Abbey The Angel's Share Brandy Barrel-Aged USA 37,5cl 159:- T7
11176 BrewDog Abstrakt AB:06 UK 37,5cl 125:-T7
10046  Black Rooster The Hoptimizer IPA 50cl 49,90:-T7
11710 Uinita Crooked Line Cockeyed Cooper Barley Wine75cl 178,90:- T7
11714  Uinita Crooked Line Labyrinth Black Ale 75cl 179,90:- T7
11732  Amager Colocoff 37,5cl 115,90:- T7
14000 Drie Fonteinen Doesjel 75cl 149:- T7

6 comments:

 1. Jag hoppas det blir hyfsat städat på Regeringsgatan. Hörde talas om senaste mittensläppet där och fick en klump i magen.. Är vi vilda djur?

  Personligen kommer jag åka dit i god tid och ställa mig fint i en kö, om sådan finns, och sedan inte försöka stressa upp mig...

  ReplyDelete
 2. Enligt RateBeer så är Angel's Share Brandy Barrell-aged samma som den vanliga. Kan det verkligen stämma?

  ReplyDelete
 3. Precis, den "vanliga" Angel's Share är den som är lagrad på brandy-fat.

  ReplyDelete
 4. Marc> så det är den som Brill haft inne?

  ReplyDelete
 5. @manker: Enligt deras prislista så är det bourbon-varianten från 2009 de har inne och tycker nog bourbon-varianten är bättre än den "vanliga" som är brandy.

  ReplyDelete
 6. Vi hade först den vanliga/brandy för några år sedan på 37,5 cl. Sedan har vi haft Bourbon-varianten på 75 cl under en tid, och nu får vi återigen in den vanliga/brandy på 37,5 cl. Och det är alltså den som släpps på bolaget. Bourbon-versionen kan för övrigt privatimporteras styckvis.
  Mvh
  Marc

  ReplyDelete