Thursday, March 31, 2011

Hoegaardens förbjudna öl? Hoegaarden Verboden Vrucht

Att Hoegaarden har en rose som är läskande men sliskig, en Grand Cru som är spritig men god och en veteöl som för många är den perfekta sommarölen vet många. Men att de även har en förbjuden öl är kanske inte lika vanligt. Denna öl, Le Fruit Defendo, Forbidden Fruit eller Verboden Vrucht är en belgisk strong ale med mycket tydligare fruktkaraktär och en alkohol på 8%. Så lite mellan Grand Cru'n och veteölen fast åt strong alehållet. En vacker vinter dag fick denna värma mig och såhär löd omdömet.


Hoegaarden Verboden Vrucht / Forbidden Fruit

Utseende: Grumlig brunorange vätska med minimala bubblor i det något mörkare skummet.
Doft: Fruktiga nötter och mycket gräddigt är mina första intryck. Gräddigt på ett gott sätt som nästan ger lie efterrättkänsla då inslag av torkade aprikoser kommer fram. Vaniljstuk på det gräddiga.
Smak: Lätt till medelstor munkänsla med bra kolsyra. Smak av gräddig frukt. En blandning av veteöl och aprikos, men fruktigt och gräddigt. Russin och lite torkad fruktighet i eftersmaken. Det är en mer komplex Hoegaarden och ändå annorlunda mot t.ex. deras Grand Cru. Bra och rejäl smak och inte så mycket ’veteöl’ över det hela, vilket den vinner på.

Betyg? – Bättre-. Smakrik med en fyllighet som överraskar och som lyfter fram smakerna och ger lite komlexitet. I längden blir den kanske lite sämre, men det är fortfarande väldigt gott.

1 comment:

 1. TSATE...they talking now.
  The whole world is going to know so best get it out.
  Knock out your opponents.
  Cover your tracks.
  Make sure you don't get hit by billionaires.
  And that's why MANN and KERR have coughed.
  And they coughed about CAPTAIN BLOOD and RED_ RIDDER.
  And SUMMILOW- SOMATIDS- now got her own UPEDRAY.
  With CARTER FOUNDATION.

  ReplyDelete