Sunday, February 20, 2011

Mano-a-mano - Boon Kriek 2009 vs Boon Kriek Mariage Parfait 2008

   Belgiska Boon är ett bryggeri jag har sett rätt ofta på olika krogar och så men av någon anledning har dem fått stå kvar. Jag har troligen varit lite rädd för att deras krieks ska vara lite väl söta och inte så körsbärssmakande och sura som jag föredrar. Men med ett tjugotal öl så blev det ju lite svårt att inte till slut falla för någon av dem och slumpen gjorde att det var deras vanliga Kriek från 2009 som jag beställde hem. Den är lagrad hela två år med minst 200gram körsbär per liter och liten kul anekdot är att den bryggs i staden Lembeek - som gav typen sitt namn.Men det var inte nog där, för Sorbon hade fått in Boon Mariage Parfait (inte att förväxla med deras geuze med samma namn), en kriek där de drar på med dubbla satsen körsbär - alltså 400g/liter. Så självklart blev det att prova den också och sedan göra en liten jämförelse och ja, den senare vann!

Boon Kriek 2009

Utseende: Mörk rödrosa färg på vätskan med ljust rosa skum.
Doft: Mycket körsbär och en tydlig sötma som tillsammans drar åt lite halvsyltad doft. Kommer att tänka på tuggummikörsbärssmak. Men det doftar gott, det gör det.
Smak: Lätt till medelstor munkänsla med okey kolsyra. Lätt kolsyrad och rätt tunn vätska. God körsbärssmak och det är lättdrucket och väldigt snällt med enbart lättare surhet som främst kommer fram i eftersmaken. Fräsch och lite sött, men lite velig mellan om den ska vara söt eller lite surare.

Betyg? – Bra+. Fräsch och got med mild karaktär som kanske är lite för mycket åt det söta för min smak. Skulle vunnit på lite surare stuk som kan bryta av det söta och ge lite mer karaktär på den.


Boon Kriek Marriage Parfait 2008

Utseende: Mörkt rödgyllene vätska med rosa skum med minimala bubblor.
Doft: Rejäl körsbärsdoft med massa svarta körsbär med allt – skal, kärna, fruktkött! Ljuvlig doft som bottnar av i vanilj. Syrligt och lagom surt där sötman också är med och får även vara med och avsluta doften.
Smak: Lätt till medelstor munkänsla med bra kolsyra. Bra kropp men med en smak som inte är lika tydlig och bra som doften. Börjar lite lätt och med lite vanilj känns det nästan lacto.jäst och som gammal sur körsbärsyoghurt. Det surnar inte till så pass mycket så att tungan börjar krulla sig sådär härligt, men inte heller är det för sött så att det känns som att dricka sagt. Utan det håller sig i ett mittemellan land vilket är helt okey då det ändå smakar gott.

Betyg? – Bättre. Inte superb men ändå bättre än den ’vanliga’ krieken som jag tycker är lite söt. Blandar upp det syrliga med lite lactojäst (känns det som) i en väldoftande men kanske inte fullt lika smakrik kriek.

No comments:

Post a Comment