Friday, February 11, 2011

Mer nyheter på systembolaget + AleSmith Grand Cru

Igår lade jag in lite fler nyheter till vårens släpp på systembolaget. Alla hittar ni i nyhetslistorna till höger även om den inte är helt fixad nu med länkar etc till dessa öl!

 • Dels är det enligt Monks den 14'e februari som Goose Island County Bourbon Vanilla Stout släpps och inte den 22'a som tidigare har framkommit - nu vet jag inte om det är Monks som gjort fel eller vad som gäller. 720 flaskor kommer iaf.
 • Dels kommer To Øl First Frontier den andra maj, 39kr kommer den gå lös på.Från Brill kommer även ett systembolagssläpp på Cigar City Bolita den 15'e april. 900 flaskor beräknas komma.
 • För de som missat det så kommer även Darren och BrewDogs Hello My Name is Ingrid att gå att beställa från den 1'a mars. 39.90kr och kollikrav om 12.
 • Darren skrev vidare idag att BrewDogs 4-pack av singelhumlade öl "IPA is Dead" kommer släppas - i just 4-pack - den 1'a juni för det helt okey priset 99.20kr. 6000 paket ska tydligen komma! Super! 
Så lite mer nyheter med andra ord.. nu över till drucken öl!


 Alesmith kanske inte gör många olika öl, trots att de själva har runt en 35-40 olika öl enligt ratebeer så är mer än hälften nästan olika versioner eller årgångar av andra öl. Samtidigt är de 15-20 individuella ölen riktigt bra och då många bryggerier har sin akillesöl någonstans så har jag ännu inte hittat Alesmiths. Eller kanske, deras Horny Devil var kanske inte något att hänga i granen men med väldesignade flaskor, i stort format och med en ändå helt okey smak så får man väl ändå säga att den var okey - bara inte lika bra som den borde vara då den är från Alesmith. På mässan i höstas stod vi hos Brill och valde mellan Alesmiths båda öl Decadence 2010 och Grand Cru'n och då vi hade bråttom till ölprovning med De Molen-Menno och redan var rätt 'välfyllda' så hade vi bara tid att ta en av dem - valet föll då på den första av de två. I efterhand har vi dock kunnat komma över en hel flaska av den och inte bara ett smakprova och visst vart den väldigt bra även då. Men det tog desto längre innan vi kom över Grand Cru'n. Sorbon hade just fått in EN flaska varpå vi snabbt styrde kosan dit för att finna flaskan på våra granngästers bord! Skam och sorg! Tur då att det kom 2 flaskor till någon vecka senare! Ölen, deras Grand Cru är en belgisk strong ale med äkta belgisk trappistjäst och har varit med ett rätt bra antal år nu då den redan 1999 vann sina första priser i diverse öltävlingar (Alesmith grundades 1995 så)

Alesmith Grand Cru

Utseende: Mörk brungyllene, något röd vätska. Vackert minimala bubblor i det nougatfärgade skummet.
Doft: Syrlig doft av belgisk jäst, nougatchoklad och rätt bra godissocker. Både mycket belgojäst och syrlig nougat. Lite äpple. Komplex redan nu men lär bara bli ännu bättre med lite tid.
Smak: Medelstor munkänsla med bra kolsyra. Lite fizziga bubblor. Fyller upp rätt bra i munnen. Syrlig men väldigt mjuk och fyllig med fräscha äpplen, nougat och godissocker med lite jäst i bakgrunden. Variationsrik lika bra som smakrik. Lär bli väldigt bra med tiden!

Betyg? – Bättre (+), kommer utvecklas grymt! Sötman sätter sig, smakerna gör sig och ja – kommer bli lovande detta. De har en bra balans mellan jäst och godissocker och det blir inte för mycket jäst eller sötma.

3 comments:

 1. Goose Island släpps 21/2 enligt systembolagets kundtjänst

  ReplyDelete
 2. Toppen, då var det Monks själva som har skrivit fel!

  ReplyDelete
 3. Ingrid kostade väl 39:90 SEK/st? Cigar City-ölen ser jag framemot. Mysig vår.

  ReplyDelete