Saturday, February 12, 2011

Släpp den eklagrade yeti'n fri, det är (snart) vår...

Nu kanske det inte riktigt är vår, snarare åter snökaos och bedövande kyla. Men med tanke på förra helgens köp av den espressolagrade versionen av Yetin så kände jag att det var dags att lämna iväg mitt omdöme om den eklagrade varianten, i en förhoppning om att värma lite! Den ekfatslagrade yetin är en variant jag har hört lite troll som lika mycjet bra om. Här har man låtit yetin ligga på franska och brända ekchips vilka som vanligt ska ge lite vaniljkaraktär utöver de traditionella smakreferenserna choklad, kaffe etc. Precis som med vanliga yetin så är IBU'n rätt hög och går in på 75. Så lika lurvig och rejäl som 'vanliga' men nu med lite finess efter att ha vilat ut sig på träfat.

Great Divide Oak Aged Yeti

Utseende: Mörkare brunsvart vätska med något ljusare chokladbrunt/mörkt cappucinofärgat helkompakt skum.
Doft: Direkt märks de 75 IBU:na av med lite gräsig humlebesk arom som sjunker ihop med den väldiga doften av choklad, kaffe och mer likörbetonade chokladaromer. Mycket  ’ek’ i doften tillsammans med lite sötsticky choklad och sötman och den mjukande effekten hos vanilj. Jag väntar på att kraften i doften ska avta och jag ska bli tagen tillbaka ner på jorden och mer känna av när beskan börjar skära sig och de tunna dofterna börjar komma fram – men det sker inte riktigt. Istället kommer bäriga nyanser och även något fruktigare humle.
Smak: Medelstor till större munkänsla med bra fylligt mjuk, len, kolsyra. Stor oljigt len smak fyller munnen med chokladbåtar av choklad, rostat kaffe, en skvätt humle och en liten, liten dos lakrits. Det ekiga gör sig väldigt bra även fast jag tycker vaniljsmaken är något i bakgrunden, vilket den kanske vinner på? Nu är det mer ek, choklad och kaffe. Det är något torrt  i eftersmaken samt välrostat kaffe och bitter choklad. Jag kan väl både förstå men tillåta mig att inte hålla med de som kritiserat denna, den vanliga yetin är riktigt bra och den har inte förbättrats genom eklagringen, så på så sätt är denna inte lika bra, däremot är det inte samma öl och därför känns det argumentet lite felplacerat.

Betyg? – Bättre+, nästan ett ’bäst-’ då jag medan jag drack den refererade smak och dofter till imp stouts som alla legat i de översta betygskriterierna för mig. Men samtidigt är det något som tar emot lite. Kanske just att eklagringen i sig gör den väldigt god och ger lite variation i smakerna, men samtidigt så tar det bort lite av det som gör Yeti’n så bra. Men egentligen är ord och siffror på öl helt oväsentliga då det enda de i slutändan bidrar mer är verktyg att jämföra olika öl. I det här fallet kan jag konstatera att det är en riktigt god öl, med bra tryck i smaken och bra variation och lätt komplexitet i alla intryck. Lättdrucken men njutbar. Gillar man ekfatslagrad öl så är det toppbetyg men jag kan gilla det men tycker ibland att smakerna blir lite ostrukturerade varpå man kanske inte blir lika exalterad över det. Men det är upp till var och en, bra jäkla öl är den i alla fall!

3 comments:

 1. Har själv inte testat den här men jag får för mig att det vore synd att ändra på en så god öl som Yetin.

  ReplyDelete
 2. Har du lagt upp fel bild till recensionen?

  ReplyDelete
 3. Beer-naise> Tur det blir lite som två olika öl ändå. Får som både Great Divide och andra säger som släpper olika lagringar såhär så är de släkt, men ändå inte.

  alexander> mycket riktigt. är ju chokladlagrade versionen. Blev lite fel i stressen igår :)

  ReplyDelete