Friday, July 9, 2010

Abbaye Des Rocs Grand Cru

Abbaye Des Rocs Grand Cru
Hade helt space’at ut på att jag hade denna Belgian strong ale hemma, perfekt då jag var sugen på något inte alltför fint av det jag hade tillgång till. Detta lilla belgiska bryggeri som endast gör en 10 olika öl har ändå lyckats få både denna och deras Brune högt på olika listor över öltypen, och ska man väl prova ny öl kan man lika gärna prova bra öl. Deras dubbelwit Blance Des Honnelles provades för ett tag sedan och gillades den med.

Utseende: Len brun färg på vätskan, det rätt höga skummet är cappucinofärgat och lätt poröst
Doft: Lite sötma av honung, karamell och russin ovanpå jäst och torkad frukt. Viss dold choklad på slutet som växer fram lite mer om man chockar vätskan lite. Det jäsiga ger senare plats åt mer av de torkade frukterna som uppvisar både mörk frukt som plommon, russin samt choklad men även ljus fruktighet som aprikos och persika. Kan förstå att folk känner mandel.
Smak: Lättare medel mun, ok kolsyra. Len och mjuk vätska, rätt fyllig och oj vilken smak jämfört med doften som är någorlunda lik men ändå så olik. Chokladlen med smak av just choklad, karamell och annan sötma utan att det helt förgås till enbart sötma. Istället bryter det av med krydda från jästen och torkade frukt och bär där även lite dåliga gamla körsbär finns, fast i en lättsam bismak där även mörkt socker finns utan att bidra med mer sötma. På slutet är det lite som påminner om banan, äpple och kanske mer krydda på ett lite sötsur estrigt syrligt sätt. För den har viss syrlighet genomgående tillsammans med det söta.

Betyg? – Bättre, en väldigt bra ”belgian special brown ale” där alkoholen (9,5%) inte märks nämnvärt utan istället är det olika smaker som i omgångar skapar ett komplext ramverk. Söta smaker med choklad och frukt har inga problem att samexistera med lite syrligare banan, äpple och russin. Jästen tycker jag är riktigt välbalanserad och ger lite extra touch och finess med sin kryddighet och som break i det söta vilket leder in på en rätt torr eftersmak med krydda och mer syrlighet.

No comments:

Post a Comment