Thursday, July 1, 2010

New York del VIII - Slutet gott?

Hetsdrickande har nog aldrig varit något för mig, men samtidigt har jag svårt att tvinga mig att sippa i mig något bara för att "njuta" av det. Är det gott vill man ha det goda rätt fort, är det äckligt - well, då åker det i vasken. Så när jag och Erik nu hade köpt på oss runt 50-60 öl att prova under våra dagar så kräver det uthållighet, målmedvetenhet och insikten att vissa saker nog inte kommer bli helt utstuderade.

Dessa öl är mestadels från sista dygnet i New York då vi hade fullt schå med att få ner vikten på våra väskor (trots att vi köpt två extra väskor a 23 kg extra). Därför kan dessa omdömen bli än kortare än de redan korta recensionerna.

Uinta Barley Wine
Söt humlebesk doft om än mer barley wine style än fullagrad sådan. Slutar lätt med kanderade socker och en maltig kornighet. Smaken är stor och bra och är även den proppad med humlebeska och maltig sötma. Lite för lite mörk fruktighet och lite för lätt.
Betyg? - Bra-, mer som en maltigt sötare IIPA än en B.W.


Smuttnyose Robust Porter
Betyg? - Bra, stabil lättsam porter på 5,7% som trots det håller smaken stabil med goda och sedvanliga porterkaraktärer.


Rogue Chipotle Ale
Mer Williamettehumle (som Dogfish Head då brukar ha). Doftar trevligt av Rogues PacManjäst med tydlig varm peppardoft. Lite charkuteri mot slutet. Smaken är pepprig, kryddig och rätt varm. Slår hårt på tungan och sprider sig genom hela munnen. Det chiliheta läskas sedan av den "vanliga" Rogue ale'en.
Betyg? - Bättre, het, god, kryddig och bra om än med en småtrist grund-ale, men det räddas av det jästigt syrliga vilket lyfter fram hetta i pepprigheten.


Rogue XS Porter
Rostad doft med mycket malt och slutar med ren choklad. Smaken är typisk XS-serien med extra allt och lite högre alkoholboost. Ändå mjuk, trevlig smak som kanske blir lite för snäll. Lätt torrhet på slutet.
Betyg? - Bra, stabil öl som kanske har lite trista smaker men som trots det har en bra fyllighet.


Rogue Brewers Ale ('08)
Doftar sött maltigt i b.w-style stil, mycket frukter och lätt karamelliserat. Smakar lätt av jäst med efterföljande lite lagrade fruktighet med mycket söt malt. Slutar dock med aletypisk karamell.
Betyg? - Bra, relativt komplex trots det rätt klena slutet.


Rogue Double Mocha Porter
Smakar fylligt med stor, god smak av bränt kaffe, lätt laktosighet och torr finish. Chokladsmaken utvecklas väl. Betyg? - Bra+, halvtorr porter som har en bra mängd kaffe men saknar något mer tyvärr.


Flying Dog Raging Bitch (flaska)
På fat tyckte vi väl varken bu eller bä om denna så vi leta upp den på flaska för att jämföra. Doften är belgisk jästigt med lite äpple, citrus och humle mot slutet. Smaken är även den lite äpplig samt med tydlig jästkaraktär. Börjar även med lite stall. God efterbeska.
Betyg? - Bra, trevlig smak med viss komplexitet, drar dock mer åt belgohållet.


BrewDog Dogma
Innehåller bland annat kolanöt, honung, poppy seeds och guarana. Doftar varmt pepprig med lätt träig doft och rökelse. Under detta lite honung och maltig sötma. Smaken är rätt fyllig med först en uns peppar som övergår till växande honungssötma. Samtidigt utvecklas något mer som är som en kryddig fruktighet.
Betyg? - Bra, så mycket är bra och spännande i denna med sötman, pepparkryddigheten och annat. Finns dock inget som knyter ihop säcken och får smakerna att samsas. Det är här jag tycker att BrewDog fallerar så ofta jämfört med Dogfish Head som oftast presterar riktigt bra.Det vart väl allt då från New York-resan. Lite för rörigt och kort. Men man vill ju ge liten hum om smaker etc och inte bara slänga ut en lista på 70+ betyg. Men, men, framöver får det bli lite roligare.

No comments:

Post a Comment