Tuesday, July 6, 2010

Så fick man prova nyheterna från Nøgne Ø

Om cirkus två veckor drar jag och tjejen västerut ett par mil för att besöka Oslo inför en spelning. Lite cruising, plånbokstömmande och norge skämt lär det bli - men förhoppningsvis lär jag klura ut var man kan hitta lite brygder från Nøgne Ø och andra trevliga norska mikrobryggerier. Jag har förstått det som att de har sin motsvarighet till systembolaget där de säljer vin och sprit (och öl?). Samtidigt har jag förstått det som att de säljer öl i vanliga matbutiker, eller är det "vanlig" öl medan roligare öl säljs på vinmonopolet eller vad det hette?

Inför detta passade det ju bra att prova de två nyheter från Nøgne Ø som kom till bolaget nu senast. Grämer mig smått över att vi inte shoppade på oss mer öl från dem i New York, men de fick stå över. Rätt logiskt då amerikansk öl i USA känns mer aktuellt än något man kan hitta för rimliga priser här hemma.


Nøgne Ø Imperial Dunkelwit

Utseende: Mjällt skum med minimala bubblor, lätt cappucinofärgat. Mörkare ekbrun vätska.
Doft: Först en markant doft av belgisk jäst som snart leds in på en resa in i hur apelsinskal doftar. Det är inte lite man har brett på med denna doft. Tvärtom dominerar den rätt friskt till en början innan den övergår till övrig kryddning med korriander, lätt av citrongräs, vanligt gräs och mörka fenoler. En mörk belgisk jästinspirerad sötma finns även med. Även något funky finns med hela tiden i doften och jag tror det är rester av apelsinskalet i dess möte med mörkare dofter. Typ apelsinkyckling i ugn.
Smak: Medelstor munkänsla med bra kolsyra. Len och väldigt trevlig smak som dock känns äckelgod. Läste en kommentar om att det var något som påminde om enbär i smaken och jag kan nog stämma in i det, troligen härstammar det från apelsinskalen men med bryggeriets Sahti i minne så är det någon friskt, lätt rökigt som går igen i smaken. Det är väldigt blommigt och även lite mörkt funk. Det är stundtals som om man tagit en belgisk strong dark ale och dödat de mörka jästsmakerna med apelsinskal och korriander. Jag tycker det är gott, fast på något underligt sätt som om jag ändå inte är helt övertygad.

Betyg? – Bra, jag ogillar något i denna öl men likväl fortsätter jag att dricka upp mitt glas. Det är som det söta och friska med apelsinskalen och det blommigt, kryddiga gör att man förlåter det karamelligt belgojästiga. Men jag vet inte om jag ska rusa iväg och köpa en till flaska.


Nøgne Ø Sunturnbrew
En smoked barley wine där jag tror att det rökiga får mer plats än korn-, råg- och vetemalt.

Utseende: Fluffigt rätt poröst skum. Tjockbrun vätska.
Doft: Brown Ale fast på julen? Det är i alla fall mitt första intryck av doften som har lite kryddig, viss torrhumlad karaktär med lite jordig doft och en mjuk doft av rostad malt där rökigheten hela tiden finns men inte behöver ta plats. Någon form av sötma finns också där, bär?
Smak: Medelstor munkänsla med bra kolsyra. Rätt trögflytande och trevligt tjock vätska med mycket lakrits, och rostade smaker av choklad och kaffe. Det finns en beska, men förpassad till undertoner i smaken. Sötman är inte sådär sockrigt klibbig utan len och lite maltig med kola och kaffe. Rökmalten är perfekt " orökigt" rökig och ger en torr "smoked" karaktär till alla andra smaker och intryck mer än att den lutar åt t.ex. whiskeyöls rökighet. Lite stenmineralig aska som slut?

Betyg? - Bra+, ska ge den en till chans för det är något hos den som jag gillar med den lätt komplexa mixen av sötma, rökighet och maltiga inslag. Jag håller med David & Fredrik om att det är en öl som kanske inte passar alla, men samtidigt är väldigt trevlig. Det är en lite tillbakalutad mörk rököl att mysa sig igenom en mörk kväll mer än ett smakunder att gotta ned i solen (även fast det lär funka väldigt bra det med i solen till lite kött).


Så typiskt att jag avsluta med något om solen, idag igen, då solen, idag igen, inte har börjat lysa igen. Får hoppas den dyker upp snart så man kan förbättra på brännan lite innan det blir Fussball (och lite fotbolls-vm) och en liten provning för bloggen av lite Wisbyöl (halventusiastiskt men likväl kan det väl göras) på Spitfire ikväll. Nice.

6 comments:

 1. Gyllenbock och jag med andra är i Oslo den 27–29.
  Är den samtidig som er? I så fall kunde vi kanske dela en flaska eller två :)

  ReplyDelete
 2. Norske butikker selger øl og ''cider'' opp til 4.75% .vol (samme system i Finland);)

  ReplyDelete
 3. Basunen> Är i norge 21-23'e juli så är tyvärr inte där veckan efter.. vad är det som sker då?

  Martin> Tack för infon, så är motsvarigheten till systemet då som man ska sikta in sig på?

  ReplyDelete
 4. I Norge säljs öl upp till 4,5% i mataffärer, det går alltså att hitta en del från Nøgne Ø som tex deras Bitter, Brown Ale m.m.

  Jag skall också till Oslo, om tre veckor. Ställen som skall besökas är bla Olympen och Håndverkerstuene.

  ReplyDelete
 5. Det sker inte så mycket, annat än att vara turist i gamlelandet, dricka trevlig öl, äta värdens bästa pizza (fås på Peppes och måste ätas med rømmedressing). Jag har hört ryckten om att Olympen (en av Oslos bästa ölställen) har fått Nøgnes nya #500 som jag hoppas prova - du hinner nog före mig. Annars kan jag rekommendera en tur upp till "Hegdehausveien" och Oslo Mikrobryggerier - inte strålande fantastisk, men gott och lite kuriosa

  ReplyDelete
 6. @ gyllenbock, grensen er på 4.75% vol akkurat, dog alle fra Nøgne Ø og Haandbryggeriet er på 4.50%. I større matbutikker kan du være heldig å finne Nøgne Ø Bitter, Brown Ale, Wit, Havrestout og Julesnadder (i sesong). Fra Haandbryggeriet finner du London Porter, Pale Ale og Bavaria Weizen.

  I fler og fler norske matbutikker dukker også BrewDog's Alpha Dog opp. Dette er en 4.50% red ale brygger ekslusivt for the norske markedet.

  En tur til Vinmonopolet i Vika kan anbefales, da de akkurat nå har 5 spennende varianter fra Haanbryggeriet som ingen andre utsalg har.

  Håndverkerstuene er dessverre steng i sommer :(

  ReplyDelete