Friday, July 2, 2010

De La Senne Zinnebir - Årets sommaröl!?

De La Senne Zinnebir
Min andra öl från detta bryggeri blir en rätt humlad (54 IBU) Belgian blonde ale där man låter humlen med sina egenskaper få mer utrymme än malten. Återigen stilistisk och ren etikett som berättar att detta är det ”invånarna i Bryssels öl”.

Utseende: Lätt grumlig orange färg. Småporöst stort skum som klumpvis dör ner och lämnar mycket rester efter sig på glaskanterna.
Doft: Lite samma citrushumliga ”crisp”’iga doft som Mr Sno Balls hade i julas. Varierar mellan mer europeiskt humlad lager, gräs, ren citrus och krydda och bra humlad blond ale. Det doftar somrigt läskande och med bra beska. De dofterna samt de av jäst och kryddning och en sötsyrlig underton gör den väldigt attraktiv doftmässigt.
Smak: Lätt, rätt tunn smak med en liten lätt kolsyra. Först känns den lite trist sedan kommer en växande beska fylld utav citrus som först känns lite klen men som snart växer sig starkare, både beskan och citrussmaken. Synd att det är kväll då den provas, hade gärna testat den kyld i sommarvärmen! Med 5.5% blir den även en rätt bra ”dag-i-solen-öl” som man ändå vågar ta 3-4 stycken av. Humlen lämnar en krydd- och citrussmakande, lätt bitter, beska som verkligen sitter kvar på ett skönt sätt. Hela denna öl känns ”rätt skön”. Den levererar utan krusiduller och smakerna och beskan verkligen finns där utan att bli tunna eller klenare efter ett tag.

Betyg? – Bättre -, Jag gillar denna och ”bättre” är den inte, det är ändå en rätt ensidig öl men på samma sätt som Mr Sno Balls kunde varit en sommarhit skulle denna nog kunna attrahera rätt många svenskar under sommarmånaderna. Läskande, inte för smakstark och med smaker (citrus, gräs) och känslor (lätt beskt syrlig) som de kan relatera till (påminner lätt om välhumlad lager men utan maltiga inslag och med betydligt roligare smaker). Detta gör den bättre än ”bra” vilket kanske är mer synonymt med en öl som levererar det den ska på ett stabilt sätt, det gör denna med. Samtidigt är det småsaker i doft, smak och hela upplevelsen som jag känner är väldigt gångbara och stabila. So far så har De La Senne imponerat på mig med lättare öl som ändå har mycket personlighet och som

1 comment:

  1. Drack denna när jag var i Bryssel i våras, håller med om att det är en bra och trevlig sommaröl. Synd att den inte finns på bolaget, men man får väl nöja sig med lite Summer Twist istället :)

    ReplyDelete