Sunday, July 18, 2010

Hemma från Polen - redovisningdags

Efter en veckas bilande igenom polen, från Gdansk via Lodz och Krakow till Warzawa så är man nu åter i Stockholm och Sverige. Rent resemässigt har det varit fantastiskt, fin polsk landsbygd, underbar mat för billiga penningar etc etc. På dryckesfronten var det mycket goda viner men även en del öl. Vid mitt senaste besök nere i söder så vart jag förbryllad över hur söt och dålig den mesta polska ölen är. Visst har dem rätt goda lagers men det är få öl som höjer några ögonbryn.

Skulle det ändras nu var frågan? Min första öl var Okocim Pszeniczne, en tysk hefeweizen från polens motsvarighet till Spendrups (?). Efter en rätt bra start med en god doft av lite syrlig citrus och koriander så kom dock den lite plastiga smaken som slutade rätt vattnigt. Synd på en annars lite lovande veteöl, men OK är den ändå värd som betyg.

Är Okocim Premium Mocne bättre då? Deras imperial pilsner-artade öl? Doftar stalligt med mycket torrt gräs och viss krydda. Smaken är lätt och enkel, lite blommig till och med. Men nä, något kemiskt förstör det hela och betyger OK- får åka fram.


Två saker känns polskt i ölväg - Baltic Porters och bocköl, dessa två är något varje bryggeri verkar ha på sin repertoar och jag provade mig en bocköl från Kozlak, Kozlak Bock Beer fiffigt kallad. En söt och lite rökig doft med en viss nyans av chokladkola smakar dock rätt anonymt och överdoserat sötsliskig. Sötma, tråkigt trä och få "riktiga" smaker leder bara till betyget OK-.

I den andra kategorin, Baltic Porters testade jag Cornelius Baltic Porter, en öl med hela två omdömen på rate beer - en klassöl? Doften är rätt trevlig med mineralartad choklad som snabbt åkt igenom ett rökigt rum och fångar upp lite rökiga nyanser. Även lite bärig stil och delvis liknande en american strong ale. Det fruktiga lyfter den. Smaken är också den rätt söt och med lite trä, kola och karamell. Får återigen strong ale-vibbar. Tillsatt socker här som i så mycket polsk öl, vågar de inte låta ölen jäsa ut mer eller vill de bara söta ölen? Betyger blir trots det ett OK med ett litet plus i kanten.

Av en slump hittade jag 3 olika öl i en liten alkoholbutik i Krakow från bryggeriet Browar Fortuna -såklart åkte dem med mig hem till hotellet - en av dem, en mjöd kommer tas upp i senare inlägg, men de andra betas av nu. Browar Fortunas Srebny Smok är en pilsner med rätt enkel doft av kryddig citrus. Men för en gångs skull känns det inte ihophaffsat utan riktigt framarbetat. Smaken är även den av bra pilsner och med en lagom beska. Känner jag lite humle? Vad kul, jodå, den samsas med lite grape och citrusskal. Betyget blir därför OK+, ett bra polskt bryggeri verkar det som.

Hur var då Browar Fortunas Zloty Smok? Doften var av lite nötig rök och askade nötskal. Smaken däremot var lite som en parning av APA och rököl. Men även med en del pilsnercitrus och både humle och något som påminner om apelsin. Lite allt möjligt i en varierad mix helt enkelt. Intressant javisst och komplext för att jämföra med mycket polsk öl jag druckit. Så betyget OK+ känns rätt fair även fast den bitvis är lite rörig.


Självfallet småshoppades det lite också - bland annat en polsk munköl brygd av Benedictermunkar utanför Krakow samt lite mjöd följde med mig hem. Just mjöd får fasiken ett eget inlägg i veckan, kan säga att polsk mjöd lagrad i 10 år är bland det trevligaste jag druckit på rätt länge.

No comments:

Post a Comment