Men lite småsaker då. Schnille & Schmak har uppdaterat systembolagets nyhets-lista med mer öl och där hittar vi bland annat att Flying Dog återigen gör ett besök (deras "vanliga" etiketter (inte den på tex specialölen) var ju ett tag förbjudna?) med deras K-9 i vinter, men annars är det rätt mycket same old same old som mot tidigare oktobrar och decembrar.
Dempa har gett taktpinnen över till Fredrik på Malt Humle Jäst & Vatten i ölbloggsstafetten, så gå in där och läs mer om vad Dempa tror om ölens utveckling om 5 år samt vad Fredrik fick för uppgift.
Vidare så vipps dök det upp två belgare här.
Ellezelloise Quintine Ambrée.
Utseende: Fint ljust skum som dör ner till rester ovanpå den mörkare orangefärgade vätskan
Doft: En väldigt god doft av mörkt godissocker, ren honung. Sedan följer
Smak: Lätt mun med rätt enkel kolsyra. Smakar lättsamt av godissocker i en väldigt lätt vätska men som utvecklas till en rätt speciell smak. Te, sockerkokt frukt eller bara subtilt kryddig? Speciell smak som sagt och doften utlovar lite annorlunda, men ändå lättsam och på något sätt gemytlig att dricka. Eftersmaken sitter kvar ett bra tag.
Betyg? – Bra-, det börjar bra med en doft som utlovar lite vällagrad torkad frukt, mörkt socker och lättare jästighet –me like, men som sedan har svårt att ens nå halvvägs. Detta gör den dock inte sämre på något sätt, bara att smaken och doften skiljer sig lite.
Abbaye des Rocs Blanche des Honnelles
Utseende: lätt grumligt blek till mörkare gult.
Doft: Rätt tydlig härlig doft av banan, jäst, skal och krydda. Slutar lite pepprigt.
Smak: Medel munkänsla med bra kolsyra. Oerhört frisk och underbart läskande mjuk men med finfin kolsyra. Först en viss söt känsla som leder in på citrussmaker. Hela tiden med en närvaro av lite pepparaktig torrhet. Väldigt trevlig fyllighet som lyfter de nätta smaker och dofter som finns.
Betyg? – Bra+, läskande och mer läskande. Men honungslen känsla och lätt komplext slut lyfter denna trevliga wit som dock kanske kunde ha haft något mer i kryddväg.
No comments:
Post a Comment