be MankerBeerBlog att sätta ihop en tänkt ölresa till Nordamerika. Tänk följande, jag ska åka till nordamerika under tre veckor, nordamerika är stort. Vi pratar ofta om USA som en enhet men det är stort. Vart skulle ni åka, vilka bryggerier skulle ni vilja besöka. Vilka pubar? Vilka ölaffärer? Jag tänker att på en treveckorsresa med familjen så behöver man lägga in saker som Disneyland (eller DisneyWorld), New York, kanske Boston, lite spårvagn i San Francisco och annat dravel. Kvar blir kanske en veckas kvalitativ öltid. Var väljer ni att spendera den? Räds inga kostnader eftersom resan är fiktiv. Eller för att formulera det annorlunda. En Belgienresa behöver jag knappast hjälp med men om jag skulle till USA/Kanada så är jag lost. Guida mig genom kontinenten, var ligger Stone? Passar det att lägga ihop ett besök hos dem med ett besök hos Avery. NorthCoast får man väl inte missa?
Jag tänkte börja denna fiktiva resa med en återblick till tiden innan jag verkligen fastnat för öl och tiden då jag bodde och jobbade utanför Boston, eller snarare uppe i Maine. I samma lilla delstat som påminner mycket om Sverige med liknande klimat och natur finns, bara några mil ifrån där jag var Ebenezer Kezars Restaurant and Pub. En pub som inte allt som oftast hyllas av den trevliga podcasten The Good Beer Show utan som också rankas som ’world class’ på ratebeer, just när jag skriver detta har de Dogfish Head 120 minute IPA, Stone Double Bastard från 2005 och Cantillon Kriek 2005, m.fl. PÅ FAT! Struise har även tillägnad ägarna den superba stouten Black Albert! Den missade jag när jar var där upp norr - utan det var först nu under hösten som jag fick vetskap om den. Men under min tid i Maine så lärde jag mig snabbt värdet av lokal öl och även om man oftast drack sig redlös på blasköl som man beer bong’ade på en bakgård till ljudet av någon NFL-match som var på på storbildsskärmen så var det en del av den amerikanska öl-drömmen för min del som föddes. Det var något speciellt med tillgången till en hel radda olika lokala öl samt öl som var specifika var delstaten eller countyt där man var, något som gjorde att man såg fördelen med fler - men små och engagerage bryggerier! Därför tänkte jag lotsa er med på en resa som börjar i öst och som går via en alternativ detour upp norr och sedan västerut. Det bästa med att den är fiktiv är att man kan vare sig köra bil, tåg, buss eller rymdraket mellan platserna då en vecka nog i verkligheten skulle bli lite väl lite. Dock gör det också att det finns oändligt mycket att skriva om varpå det här blogginlägget är uppdelat i 2, eventuellt 3 olika delar för att få med mer info, pubar, restauranger och öl som möjligt.
New York.
Resan börjar med New York, mest för att det är en lätt stad att ta sig till och framförallt är det en fantastisk stad i sig. För oss öl-drickande svenskar är det också som att komma till en liten bit av himlen, här finns det mesta att få tag på från östkusten samt större delarna av norra USA och det enda man riktigt saknar är fler öl från västkusten. Men då man i USA inte får eller kan distribuera sina öl som man vill så får man helt enkelt ’nöja sig’ med vad man kan få tag på. Den här delen av inläggs-serien kommer nog vara mest utförlig och hands on då mitt reela kunnande är bra mycket bättre här och delvis i delar av Kalifornien än i exempelvis Colorado etc, dock kommer det göra mindre vilket ni får se imorgon...
Under mitt senaste besök i staden i somras så dracks det nästan 10-12 olika öl om dagen och då låg vi ändå på latsidan, så lägg bilen åt sidan och köp ett tunnelbanekort. Då New York är bra mycket större än bara Manhattan så kanske man vill utforska mer, se mer, göra mer – och visst ska vi göra det, men samtidigt finns det så otroligt mycket att göra bara i staden. Börja dagen med ett besök på en av alla de Heartland Brewery Pubs som finns, gärna det just nedanför Empire State Building. En perfekt start på dagen med en av deras goda burgare och gärna en beer flight med deras olika egenbrygda öl, som faktiskt är bättre än vad man kan tro. Inte lång därifrån, utan bara 3-4 kvarter sydväst så ligger stadens enligt mig bästa bar, Rattle n’ Hum. Både jag och även Fajanen och Jöns skrev mycket om det stället i somras efter våra resor till staden. En gedigen öllista, shyssta priser och framförallt möjligheten att ta in beer flights gör stället till ett toppenställe att ta några afternoon beers på. Både när vi var där och lite året om har dem - liksom de flesta bättre ölkrogarna i staden olika mini-teman eller specialevents - typ East vs West Coast IPA Challange, något man bör hålla utkik efter vartän man är i USA. Men vill vi dit riktigt nu? Klockan är inte så mycket utan dagen är ung, vi har ju just ätit en tidig lunch och vi har mycket att göra innan vi ska åka norrut. Vad ska vi då välja? Jo, självklart är ett besök på Brooklyn Brewery, via tunnelbanan ut till Brooklyn och en liten slingrig promenad så får vi väl där en gratis rundtur i den betydligt mycket mindre lokalen än väntat. Men vad gör det då vi kan köpa deras öl på tapp för nästintill ingenting. Dessutom är det ett stycke ölhistoria. Man kan antingen ta en kortare tur som är gratis eller en som är längre och som även tar en vidare ut i Brooklyn och innehåller provsmakningar, provningar och även mat - men som tar mer tid än vad den kostar, så har du tid så! När vi ändå är i de delarna av New York så kan vi lika gärna passa på att kolla in Beer menus för att se vad som serveras på de trevliga krogarna som ligger i området (se tipps och länkar längre ned), en perfekt sida för att finna olika öl, ölbutiker eller restaruanger runtom i USA. Men fasiken, vi har bråttom ju? Eller har vi? Mnjae, har man sett ena förorten vill man se fler. Så vi åker in till grand station och tar pendeltåget upp genom Manhattan, förbi Harlem och upp till Pelham. Här ligger DeCiccios Food Market (Pelham) (kolla öllistan!) som med sina två butiker har majoriteten av den öl man är ute efter om man vill köpa öl i staden. Den ena är bra för de med bil (Ardsley, kolla listan här med!) medan den andra går att ta sig till med pendeltåget. Här kan man lätt shoppa loss i den egentligen rätt lilla butiken varpå man gärna får ta med sig lite väskor eller vara beredd på att bära tungt. När vi väl lämnat av all ölen hemma så åker vi slutligen ned till Hop Devil Bar & Grill, ett shysst ställe som dock är lite segt att ta sig till då man måste gå ett par kvarter förbi NoHo, ack vad hemskt. Väl där har de en riktigt bra atmosfär och en bra öllista med mycket gott att välja på. Just atmosfären var det vi diggade och vissa dagar i vekan har de olika temadagar som taco night etc där man får tacos för 1$ och öl från fat' för 2$ (öl från fat = allt från Dogfish Head Pumpkin Ale till liknande...)
På väg ut från New York så tar vi bilen. Kör norrut med sikte på i alla fall två måsten. Det ena då det är av de bästa bryggerierna i världen sett både till kvalitet och känsla – Dogfish Head, och det andra för att det inte ligger alltför långt utanför New York och har helt inriktat sig på belgiska ölstilar - Ommegang. Bara möjligheten att uppe på Dogfish Head kunna traska runt och titta på hur man tillverkar ancient ale-serien eller att prova saker som aldrig kommer sätta sin fot i Sverige är coolt. Det arrangeras också bussresor hit från New York för den/de som bara vill stanna i staden och inte fortsätta vår resa.
Det andra bryggeriet, Ommegang, som idag ägs av Duvel är ett litet trevligt farmaktigt bryggeri som blir ett bra stopp. Men vi har lite småbråttom, så vi sätter raskt fart – men vart?
Ja, vi har ju inte mer bråttom än att jag kan ge lite extra tipps och liknande innan resan fortsätter.
- Andra bra ställen att gå och dricka öl på? Ja, kolla in Beer Menus då man här kan skämma bort sig med att gå dit där utbudet just nu lockar en mest. Men: Rattle n’ Hum, Blind Tiger Ale House, Peculier Pub , Downtown bar and grill, Ginger Man, The Pony är några att tippsa om!
- Andra bra ställen att köpa öl på? Förutom uppe i Pelham rekommenderar jag Whole Foods Market - Bowery där man både har ett bra utbud inne i själva matcentret men även en speciell ölbutik som ligger vägg i vägg. Finner man inte vad man vill ha där så kan man gå ut ur butiken, ta höger och sedan höger igen och gå gatan (Chrystie St. som tar över efter 2'nd Ave) ned ett par hundra meter tills man kommer till New Beer Distributors(?) där man har hyllvis med riktigt bra öl, här är dem även schyssta nog att låta en bryta 6-pack vilket de inte alltid gör/vill (vare sig på Bowery eller i Pelham). Dock visar deras sida på Beer Menus bara ett axplock av all den öl de har, så släng dit ett besök men be aware att vissa av ölen (enligt en shysst kille på WFM) kan vara något humletrötta, kontra purfärsk så gör en vecka inget i min bok.. Vill du ha öl i Brooklyn så är det väl främst Brooklyn Beer & Soda, American Beer Dristributors - Brooklyn och Bierkraft som gäller - men kolla Beer Menus
- Andra bra bryggeriet att besöka i närheten? Allagash,Blue Point, Southern Tier, Captain Lawrence m.fl Titta in här eller här för lite bra tipps och även adresser till dem.
- Annat att göra/vart ska man äta? J.G Melon har grymma hamburgare, dock små och man kan få vänta lite - men shysst ställe. Annars är Tribecca Grill en halvdyr men fenomenal restaurang med bra lunchmeny och nära till saker nere i Tribecca och även Soho. Min favorit? Bredvid Central Park uppe på Broadway ligger Big Nick's Burger and Pizza Joint - ENORMA valmöjligheter och även möjligheten att få in sumoburgaren vilket är 500gram kött på en brödskiva. Alla storlekar, tusentals tillbehör - Grymt bra priser!
Blir nästan besviken faktiskt, så mycket det finns att berätta om hela nordöstra USA. Men det är klart. Det finns så jävla mycket bra grejer där uppe. När jag var i NYC så bodde vi på Bowery (av en anledning) och gled runt lite där uppe.
ReplyDeleteRatle 'n' hum hade för övrigt en resa till Victory Brewing när vi var där. Inte dumt alls.
För övrigt blev vi första Svenskar att besöka Smuttynose utanför Portsmouth, New Hampshire.
Man kan läsa en del på www.olradet.se i "Ölresan till NYC".
Trevlig resa genom USA - det finns verkligen inga gränser på detta ölland!
ReplyDelete