be MankerBeerBlog att sätta ihop en tänkt ölresa till Nordamerika. Tänk följande, jag ska åka till nordamerika under tre veckor, nordamerika är stort. Vi pratar ofta om USA som en enhet men det är stort. Vart skulle ni åka, vilka bryggerier skulle ni vilja besöka. Vilka pubar? Vilka ölaffärer? Jag tänker att på en treveckorsresa med familjen så behöver man lägga in saker som Disneyland (eller DisneyWorld), New York, kanske Boston, lite spårvagn i San Francisco och annat dravel. Kvar blir kanske en veckas kvalitativ öltid. Var väljer ni att spendera den? Räds inga kostnader eftersom resan är fiktiv. Eller för att formulera det annorlunda. En Belgienresa behöver jag knappast hjälp med men om jag skulle till USA/Kanada så är jag lost. Guida mig genom kontinenten, var ligger Stone? Passar det att lägga ihop ett besök hos dem med ett besök hos Avery. NorthCoast får man väl inte missa?
Jag tänkte börja denna fiktiva resa med en återblick till tiden innan jag verkligen fastnat för öl och tiden då jag bodde och jobbade utanför Boston, eller snarare uppe i Maine. I samma lilla delstat som påminner mycket om Sverige med liknande klimat och natur finns, bara några mil ifrån där jag var Ebenezer Kezars Restaurant and Pub. En pub som inte allt som oftast hyllas av den trevliga podcasten The Good Beer Show utan som också rankas som ’world class’ på ratebeer, just när jag skriver detta har de Dogfish Head 120 minute IPA, Stone Double Bastard från 2005 och Cantillon Kriek 2005, m.fl. PÅ FAT! Struise har även tillägnad ägarna den superba stouten Black Albert! Den missade jag när jar var där upp norr - utan det var först nu under hösten som jag fick vetskap om den. Men under min tid i Maine så lärde jag mig snabbt
New York.
Resan börjar med New York, mest för att det är en lätt stad att ta sig till och framförallt är det en fantastisk stad i sig. För oss öl-drickande svenskar är det också som att komma till en liten bit av himlen, här finns det mesta att få tag på från östkusten samt större delarna av norra USA och det enda man riktigt saknar är fler öl från västkusten. Men då man i USA inte får eller kan distribuera sina öl som man vill så får man helt enkelt ’nöja sig’ med vad man kan få tag på. Den här delen av inläggs-serien kommer nog vara mest utförlig och hands on då mitt reela kunnande är bra mycket bättre här och delvis i delar av Kalifornien än i exempelvis Colorado etc, dock kommer det göra mindre vilket ni får se imorgon...
Under mitt senaste besök i staden i somras så dracks det nästan 10-12 olika öl om dagen och då låg vi ändå
På väg ut från New York så tar vi bilen. Kör norrut med sikte på i alla fall två måsten. Det ena då det är av de bästa bryggerierna i världen sett både till kvalitet och känsla – Dogfish Head, och det andra för att det inte ligger alltför långt utanför New York och har helt inriktat sig på belgiska ölstilar - Ommegang. Bara möjligheten att uppe på Dogfish Head kunna traska runt och titta på hur man tillverkar ancient ale-serien eller att prova saker som aldrig kommer sätta sin fot i Sverige är coolt. Det arrangeras också bussresor hit från New York för den/de som bara vill stanna i staden och inte fortsätta vår resa.
Det andra bryggeriet, Ommegang, som idag ägs av Duvel är ett litet trevligt farmaktigt bryggeri som blir ett bra stopp. Men vi har lite småbråttom, så vi sätter raskt fart – men vart?
Ja, vi har ju inte mer bråttom än att jag kan ge lite extra tipps och liknande innan resan fortsätter.
- Andra bra ställen att gå och dricka öl på? Ja, kolla in Beer Menus då man här kan skämma bort sig med att gå dit där utbudet just nu lockar en mest. Men: Rattle n’ Hum, Blind Tiger Ale House, Peculier Pub , Downtown bar and grill, Ginger Man, The Pony är några att tippsa om!
- Andra bra ställen att köpa öl på? Förutom uppe i Pelham rekommenderar jag Whole Foods Market - Bowery där man både har ett bra utbud inne i själva matcentret men även en speciell ölbutik som ligger vägg i vägg. Finner man inte vad man vill ha där så kan man gå ut ur butiken, ta höger och sedan höger igen och gå gatan (Chrystie St. som tar över efter 2'nd Ave) ned ett par hundra meter tills man kommer till New Beer Distributors(?) där man har hyllvis med riktigt bra öl, här är dem även schyssta nog att låta en bryta 6-pack vilket de inte alltid gör/vill (vare sig på Bowery eller i Pelham). Dock visar deras sida på Beer Menus bara ett axplock av all den öl de har, så släng dit ett besök men be aware att vissa av ölen (enligt en shysst kille på WFM) kan vara något humletrötta, kontra purfärsk så gör en vecka inget i min bok.. Vill du ha öl i Brooklyn så är det väl främst Brooklyn Beer & Soda, American Beer Dristributors - Brooklyn och Bierkraft som gäller - men kolla Beer Menus
- Andra bra bryggeriet att besöka i närheten? Allagash,Blue Point, Southern Tier, Captain Lawrence m.fl Titta in här eller här för lite bra tipps och även adresser till dem.
- Annat att göra/vart ska man äta? J.G Melon har grymma hamburgare, dock små och man kan få vänta lite - men shysst ställe. Annars är Tribecca Grill en halvdyr men fenomenal restaurang med bra lunchmeny och nära till saker nere i Tribecca och även Soho. Min favorit? Bredvid Central Park uppe på Broadway ligger Big Nick's Burger and Pizza Joint - ENORMA valmöjligheter och även möjligheten att få in sumoburgaren vilket är 500gram kött på en brödskiva. Alla storlekar, tusentals tillbehör - Grymt bra priser!
Blir nästan besviken faktiskt, så mycket det finns att berätta om hela nordöstra USA. Men det är klart. Det finns så jävla mycket bra grejer där uppe. När jag var i NYC så bodde vi på Bowery (av en anledning) och gled runt lite där uppe.
ReplyDeleteRatle 'n' hum hade för övrigt en resa till Victory Brewing när vi var där. Inte dumt alls.
För övrigt blev vi första Svenskar att besöka Smuttynose utanför Portsmouth, New Hampshire.
Man kan läsa en del på www.olradet.se i "Ölresan till NYC".
Trevlig resa genom USA - det finns verkligen inga gränser på detta ölland!
ReplyDelete