Struise St.Amatus Oostvleteren 12
Utseende: Mörkt rödbrun vätska med småporöst ljust nougatfärgat skum med minimala till små bubblor med något gräddig topp.
Doft: Kakao, mörkt socker och alkoholheta kryddor. Torkade frukter, lite vanilj och banan varierar med maltighet och kola. Mörka frukter blandas på liknande sätt med lite mörk limpa.
Smak: Lättare munkänsla med en tunn men fizzigt fyllig och len kolsyra. Rätt lätt men trots det med en potent och rätt rejäl smak, både bitter och rätt torr mot slutet. Alkhol i smaken men inte spritigt så det stör (10,5%) – men ändå utan att lyfta smaken nämnvärt. Eftersmaken är först rätt bitter med kryddig choklad och en dos jäst. Det finns bra många fler smaker – alla lite stiltypiska och ursprungstypiska för en belgisk ABT – men likväl rätt svaga. Jag hade förväntat mig lite mer krydda och även lite mer sötma, även om det finns smaker av godissocker så är det rätt bittert och torrt i munnen. Någon mörk underlig marsipan/mandelmasseliknande smak dyker upp mot slutet men nä, det räcker inte riktigt. Det är rätt lite som sticker ut ur smaken och tyvärr tror jag att den både behöver twistas till lite samt troligen stå och vila en längre tid för att blomma ut.
Dock bör jag påpeka att smakerna blir tydligare när ölen nått en perfekt temperatur, men likväl så tycker jag inte riktigt att de är så tydliga utan det är mer ’att det smakar’.
Betyg? – Bra, det här är en sån öl man borde gilla – den har historian, den har bryggmästarna, traditionen, den har allt. Men ändå så känns den lite lätt, lite smårörig och inte helt utvecklad. Sätter man den i perspektiv med Rochefort och St. Bernardus som jag nyligen testar så är den lite mittemellan då jag föredrar dennas mörkare smaker och ja, det är lite Struise över den i sättet den smakar (likt deras andra mörkare öl). Den har bitterheten från Rochefort men smakerna från St Bernardus, samtidigt som den tar ett steg tillbaka och inte riktigt gör någonting utav det hela.
No comments:
Post a Comment