Wednesday, April 20, 2011

Dagens storm mojnade men följs av Victory Stormking


Så, då var det ute i det fria och som ingen kan ha undgått att se så handlade det hela om Sigtuna Brygghus uttåg ur föreningen Sveriges Småbryggerier. Uttalanden och analyser av beskedet skrivs det bättre om på Pilsner.Nu, Ofiltrerat och BeerSweden. Så läs mer om det där. Vad effekten blir är väl lite som Bark skriver att det kanske kommer pratas om ett minskat intresse och en minskad storlek för svenska småbryggerier. Samtidigt hoppas jag att många ser bortom stämplar och annat och koncentrerar sig på det viktiga - skön god öl vilket både kvarstående bryggerier samt Sigtuna lär producera!

För egen del ska jag skriva ned anteckningarna från gårdagens utomordentligt trevliga grillväll med The Bruery's Black Tuesday i centrum. Lite småbilder på det finns på facebooksidan, så kika där om du vill se fantastisk öl skändas lite lätt.

Tills dess blir det återigen lite amerikanskt och Pennsylvanias ena stolthet - Victory. Deras Stormking är en fint humlad imperial stout som är en av de där bjässarna som ligger rätt högt på olika listor hit och dit men som ändå lyckats hålla sig rätt tillgänglig och lagom prissatt. Humlad med hela Pacific Northwest-humlekottar och med en fin rostad aura för att ge djup i smaken.

För övrigt bara måste ni kika in denna reklem på deras "Brewery on wheels" som får glassbilen att synas i ett helt nytt ljus. Tänk om en sån här hade rullat fram på gatorna?


Victory Stormking
Utseende: Mörk brunsvart vätska med ljust ekbrunt skum. 
Doft: Ovanligt humlig imperial stout. Grön örtig humle och humlekotteolja. Bittert gräs och kakao. Med andra ord är det humle och kakao i den något bittra doften.
Smak: Lätt till medelstor munkänsla med bra kolsyra. Lätt men fyllig. Stor närvaro av humlen med mycket bittert gräs och örtig humle och så kakaon. Precis som i doften så är det kakao och humle. Det är mjukt, smakrikt och ändå lite kaxigt.

Betyg? – Bättre. Jag gillar det bittra och hur det samspelar med kakaon och det är verkligen gott men på något sätt så hålls det simpelt nog för att det ska bli lite av en "vardagsstout". Kunde lätt varit lika trevlig att ha på bolagets hyllor som Yetin och Gonzon kan jag tycka. Alla är trevliga, alla är riktigt bra men kanske att de är snäppet vassare.

1 comment: