Friday, April 22, 2011

Långfredag med grillning och så Dark Horse Reserve Special Black Bier AleGårdagens rapportering från Sorbon och deras Sorbon X återfinns på facebooksidan men kan kort återges med att det var rätt fullt ute i Bromma och efter att Gonzo från Wicked Wine hållt ett litet introduktionstal så ringde Bjarni från Ölvisholt ned och talade lite om Ölvisholt och deras nya bryggsamarbete med Sorbon. Samtidigt avtäcktes de (otroligt snygga!) nya toppskyltarna till ölen och de första pints'en hälldes upp. Första fatet tog slut på 8 minuter och takten efter det vet jag inte men det verkade bli en bra succée. Som husöl är den fantastisk med sin blommiga säregna amarillohumlearom och lättdruckenhet. Som en "vanlig husöl" men med en grym efterbeska passande en öl som annars kostar en tia mer per glas. Så grattis till dem och jag hoppas att vi får se fler av dessa samarbeten mellan krogar och bryggerier! Dels ger de bryggerierna en extra inkomstkälla så de kan växa och dels kanske vi slipper husöl i form av skitöl.

Men nu är det långfredag och en annan dag och då den är så underbart solig så lär det bli att grilla lite idag. Tyvärr hann jag inte plocka på mig öl riktigt så jag får ta av det som finns hemma, synd då jag hade velat prova de båda Mohawkölen samt Nynäs påsköl. Men får bli efter helgen. Nu lär en Brooklyn Local 2 åka fram istället, och det duger det med. En fin entrecot och så lite öl på det. Synd bara att alla humlebomber som är på väg till mig tar sin tid, annars vore det grymt med något humligt i glaset nu.


Tills dess så får man väl ta och avtäcka den andra ölen jag tagit hem från Dark Horse vilket även är den tredje ölen jag provar från dem. Det är deras "Our Reserve Special Black Bier", en lättare porter som jag personligen tycker är mellan porter/stout/dark ale-hållet. Det är även deras egen tolkning av ölen, inte en stout, inte en porter utan något åt "strong black ale"-hållet.


Dark Horse Reserve Special Black Bier Ale

Utseende: Mörkare brunsvart vätska med kaffefärgat skum med minimala bubblor och gräddig topp.
Doft: Rostat kaffe, mer vanligt inte lika rostat kaffe och sedan en aning salta charkuterier och lättrökt malt. Fyllig och något bärsöt samt lite choklad på det.
Smak: Lätt till medelstor munkänsla med bra kolsyra. Rätt tung för att inte vara en stout, eller bra smak snarare. Rätt tjock och fyllig i munnen. Smaken är som doften fylld med kaffe och rostat kaffe, men inte av samma rökiga eller salta ton. Kaffe och en lätt men lagom dos av choklad. Mörk malt och ja, kroppen är passande och det är som en lättare stout eller rejälare porter eller schwartz. Ändå så var det tydligen en porter? Bastant.

Betyg? – Bättre-, Mycket smak och bra kropp ökar helhetsintrycket av att det är mer än en porter, men samtidigt inte en stout. Den är mjukare och fylligare – likt en stout men ändå något tunnare och med mer kaffe likt en porter. Fin karaktär på ölen! En öl som lär passa både de som vill ha en bastantare stout och de som föredrar en lättare porter med karaktär. Även ett bevis på att Dark Horse kan göra bra saker och jag ska nog försöka leta upp deras 5'th Ammendment om jag ser den igen..

No comments:

Post a Comment