Sunday, April 17, 2011

Gör systembolaget mäktigare + Southern Tier Harvest

Lite tack vare att solen skiner och att jag fortfarande är lite schleten sedan ölprovningen i fredags så har jag helt space'at ut på att jag har paket med öl på väg hit. Efter senaste släppet så är det både välkommet och skönt att redan ha betalt. På tal om systembolaget så tycker jag det börjar bli dags att de inser bredden (hur många som faktiskt är intresserade) ölintresset har och inte bara kör på djupet (vad de köper in). Visst är det kul med svårfunna öl, men det förtar lite av stämningen att det bara kommer en näve flaskor. Samtidigt är det orimligt att i god 60-talsanda ransonera ut antalet flaskor så min slutsats är att det är dags för "lilla" Sverige att ryta ifrån och kräva fler flaskor. Visst gör det att många amerikanska bryggerier inte kommer kunna få sin öl på vår marknad då de inte kan producera de mängderna för sverige, men med planering och vilja så tror jag ändå att det ska gå! Ta whiskey som liknelse där de brittiska destillerierna pumpar hit olika experimentsbrygder tack vare svenskarnas stora intresse och vilja att prova nya saker. Detsamma finns inom öl skulle jag vilja påstå och det är också en fördel då att vi har vårt monopol som enhetligt kan börja sätta tryck på leverantörer och bryggerier. För de flesta bryggerier VILL ju ändå kunna få ut mer öl på markaden! Och intresset finns ju! Vilka hinder finns då egentligen? Ja, leverantörerna kanske? Inget ont om dem, men öl ska ju både finnas på krog och systembolag och man vill ju inte att systembolaget ska få en större andel av totalmängden som leverantörerna kan providera utan bara att de utöver krogarna ska få tillräckligt för att tillgodose fler. Frågan som kvarstår är väl vilka och hur som ska driva det framåt? Systembolaget själva, i allians med leverantörer eller leverantörerna som i slutändan är de som får tag på ölen?


Nä, dags att slänga in en öl också och för att följa de senaste dagarnas tema så väljer vi väl ut Southern Tier Harvest, deras brittiska Extra Special Bitter (ESB) som precis som det låter är deras skördeöl. Med färsk brittisk humle och en bra maltbas så kan det här nog slå väl ut.


Souther Tier Harvest

Utseende: Bärnstensfärgad vätska med lätt porösts, gulaktigt skum.
Doft: Maltigare pale ale i doften. Söt blöt malt med citrus och gräsig humle.
Smak: Medelstor munkänsla med bra kolsyra. Börjar beskt med mycket citrus och grape men mildas sedan av med blöt maltighet. Citrus och humlesmak och ja, sättet malten, med lite rågstuk slår igenom ger variation och lite kul smakblandningar. Trodde den skulle vara något mer maltig än såhär humlig.

Betyg? – Bättre. Skönt växelspel mellan beskt och maltsött. Enkel men ändå väldigt välgjord och oerhört enkel att ta till sig. Blev förvånad över hur den var, på ett positivt sätt! Hur den känns amerikansk utan att gå åt kryddigare humlehållet utan ändå behåller maltigheten gör det verkligen till något som passar till det mesta! Blir klart att dricka igen

2 comments:

 1. Kan hålla med om att det börjar bli väl mycket dyra öl i små kvantiteter. Jag skulle nog framförallt vilja se att säsongssortimenten var större med fler såväl svenska som importerade mikroöl i en "lagom" prisklass, typ 15-40 kr.

  ReplyDelete
 2. Tjena,
  Jag skulle gissa att i 75% av fallen med våra tillfälliga, exklusiva lanseringar sätts begränsningen av antalet flaskor som Systembolaget köper in av SB själva och inte av oss som leverantör eller av tillgången från producenten. Dvs om Systembolaget hade velat köpa in mer hade de kunnat göra det, i synnerhet med lite planering. Det handlar nog snarare om att SB vill undvika att köpa på sig för mycket flaskor som blir kvar på hyllan länge. Och kanske att de ibland underskattar dagens bredd i efterfrågan?

  Mvh
  Marc Schuterman
  Brill & Co

  ReplyDelete